Depresia: simptome, cum se manifesta?
Depresia este o afectiune medicala serioasa care poate influenta in mod negativ starea, gandirea si comportamentul. Depresia se manifesta prin diverse simptome, dar cel mai des intalnite sunt un sentiment profund de tristete si pierderea marcanta a interesului fata de orice fel de activitati. Alte simptome pot include:
- Modificari ale poftei de mancare care duc la pierdere sau crestere in greutate
- Insomnie sau somn prelungit
- Pierderea energiei si oboseala marcata
- Anxietate sau iritabilitate
- Un sentiment de lipsa de valoare si vinovatie neadecvata
- Dificultate in gandire, concentrare si capacitatea de a lua decizii
- Ganduri de moarte sau suicid si tentative de a le duce la indeplinire.
Depresia este o afectiune des intalnita. Aproximativ 1 din 10 adulti anual sunt afectati de depresie-aproape de doua ori mai multe femei decat barbati. Depresia poate sa apara oricand, dar de cele mai multe ori se face simtita pentru prima data intre sfarsitul adolescentei si varsta de 25 de ani. Depresia este de asemenea frecventa in randul adultilor mai in varsta. Din fericire, depresia este o afectiune care poate fi tratata.
Afla mai multe in sectiunea Resurse.
Anxietatea: simptome, cum se manifesta?
Anxietatea si depresia sunt afectiuni distincte, dar care pot coexista, alterna si se pot influenta reciproc. De cele mai multe ori, anxietatea este cea care primeaza iar impactul acesteia asupra vietii poate duce la dezvoltarea simptomelor depresive. Perioadele de anxietate sunt caracterizate printr-un nivel ridicat de energie, pe cand in depresie energia este mai degraba scazuta. Similitudinea celor doua afectiuni rezida in gandirea negativa asupra lucrurilor. In cei mai simpli termeni, cand suntem anxiosi ne gandim la ceva rau care se poate intampla si care poate duce la o deteriorare, pe cand in depresie lucrurile sunt percepute ca mergand deja rau si nu ne putem gandi la nici o posibila viitoare imbunatatire.
Anxietatea este una dintre emotiile fundamentale ale vietii, fara de care supravieturea si dezvoltarea umana nu pot fi concepute. Astfel, toti simtim anxietate, aceasta putand fi chiar un factor care uneori ajuta la mobilizarea resurselor in fata obstacolelor dificile. Cat de des si cat de intens simtim aceasta emotie si ce mecanisme avem pentru a regla starea de anxietate, variaza de la persoana la persoana. Cu toate acestea, atunci cand ajunge la un nivel de intensitate sever pe o perioada indelungata, interferand cu capacitatea de a functiona zilnic in mod satisfacator, anxietatea se poate constitui intr-una din cel mai des intalnite tulburari – tulburarea de anxietate.
Este foarte important de retinut ca, atunci cand anxietatea devine o problema zilnica pe o perioada indelungata de timp, adresandu-va cat mai repede unui specialist din domeniul sanatatii mintale veti putea preveni inrautatirea starii dvs. si impactul pe care aceasta il poate avea pe plan socio-profesional, personal si relational.
Afla mai multe in sectiunea Resurse.