Ești aici pentru că te întrebi dacă ai ADHD? Află mai multe despre programul nostru pentru ADHD la adulți.

Hipnoza

Hipnoza a inceput sa ma fascineze de cand am aflat ca poate ajuta oamenii sa suporte operatii fara anestezie (vorbim, desigur, de o capacitate de control exersata in numeroase ocazii). Am aflat apoi ca exista o multime de feluri in care poate fi folosita, daca este inteleasa si aplicata corect.

Cand auzim “hipnoza”, cei mai multi dintre noi se gandesc la o tehnica mistica ce poate sa subjuge total vointa unei alte persoane. In realitate, lucrurile stau cu totul altfel – utilizata corect, hipnoza poate fi una din cele mai eficiente cai pentru a-ti dezvolta abilitatea de concentrare a atentiei catre ceea ce este posibil, in loc de ceea ce este imposibil de schimbat, catre ceea ce este bun, in loc de rau, catre resurse in loc de probleme.

Intr-o lume plina de informatii si de zgomot, oamenii devin din ce in ce mai deconectati de ei insisi, si sunt incet-incet luati prizonieri de lucruri marunte, neimportante, de obiectivele altora, de stres, de griji. Tocmai de aceea este foarte valoros sa ai un instrument care sa te ajute sa te reconectezi, sa te relaxezi, sa iti reamintesti de resursele si valorile tale si, nu in ultimul rand, sa stii cum sa reactionezi in momentele grele, de incercare.

Ce presupune, de fapt, hipnoza

Asociatia Americana de Psihologie (APA) defineste hipnoza ca o procedura in cadrul careia un clinician face „sugestii de senzatii, comportamente si perceptii dorite” unei persoane care „se afla intr-o stare de relaxare si concentrare” .

Transa hipnotica este un mediu extraordinar de invatare – de multe ori, oamenii vin la terapie pentru a reinvata cum sa faca anumite lucruri, intr-un mod mai rapid si mai eficient, fara hipercontrolul constient, rational si adesea critic.

Nu oricine insa poate utiliza transa in folosul pacientului, nu oricine stie cum sa poata integra transa hipnotica intr-un program psihoterapeutic; iar aici intervenim noi, psihoterapeutii specializati in hipnoza clinica si relaxare. In plus, exista un numar tot mai mare al evidentelor care atesta ca hipnoza realizata in cadrul unui proces terapeutic creste, in general, beneficiile tramentului.

La ce ajuta hipnoza?

Poate fi aplicata in cadrul unor tulburari diverse, cele mai comune fiind anxietatea, sindromul stresului post-traumatic, depresia, fobiile, stresul sau tulburarile disociative. In domeniul medical poate fi utilizata ca adjuvant (pentru a lucra cu toate resursele psihice ale clientului) sau in gestionarea durerii, prin experimentarea analgeziei (pierderea sensibilitatii la durere) sau anesteziei hipnotice.

Sugestiile oferite contribuie la rezolvarea tulburarii de care sufera pacientul, la reducerea severitatii simptomelor si a factorilor de risc si la imbunatatirea abilitatilor de a face fata bolii (reduc nivelul de anxietate, depresie, evitare).

Metaforic, hipnoza te invita sa te opresti, sa mergi in interiorul tau, sa identifici ce functioneaza si sa folosesti apoi acel lucru pentru a-ti fi mai bine. Asa cum spune si M. Yapko, in sine, hipnoza nu trateaza nimic, insa ce se intampla in timpul transei hipnotice poate deveni util pentru client. Hipnoterapeutul poate utiliza transa in cel putin 2 moduri: sa sugereze disparitia ori relaxarea simptomului, sau sa invete clientul noi abilitati cognitive, comportamentale, relationale ce il ajuta mai departe sa gestioneze mai bine si sa rezolve situatiile dificile care l-au facut sa vina la un specialist.

Pentru ca terapia sa fie eficienta, este indicat sa va alegeti un specialist cu competente si formari clare in domeniu.

 La ce sa te astepti in timpul unei sedinte de hipnoza

Fiecare dintre noi simte procesul altfel – de aceea, cel mai sigur mod de a afla este sa treci tu insati/insuti printr-o astfel de experienta.

In general insa, sunt comune cateva elemente:

  • Atentia selectiva

Adica abilitatea voluntara de a te concentra pe ceva anume, lasand in fundal restul de elemente, ca intr-o imagine cu un singur actor principal. Focusarea pe un stimul specific, extern sau intern, cu excluderea celorlaltor stimuli este baza transei hipnotice; ea poate depinde o serie de factori: puterea si noutatea senzoriala, tenditele de raspuns ale clientului, motivatia si starea sa, alti stimuli existenti. De obicei, terapeutul propune focusarea atentiei catre interior, astfel incat evenimentele externe vor ocupa doar o parte din atentia clientului. In acest timp, procesele inconstiente raman in continuare conectate si pot raspunde la stimuli din afara campului atentiei. Aceasta este baza disocierii; separarea dintre constient si inconstient, fara de care hipnoza nu poate avea loc. Cu cat disocierea este mai mare, cu atat mai profunda va fi trairea interna a clientului.

  • Clientul accepta cu mai mare usurinta o realitate sugerata

Uneori, ea poate fi chiar si ilogica sau imposibila, fara sa mai treaca printr-o evaluare intelectuala, asa cum face de obicei in starea de veghe. Acest lucru permite psihologului si clientului sa fie creativi si imaginativi.

  • Responsivitatea crescuta la sugestiile teraputului (daca acestea se incadreaza in valorile si reperele clientului)
  • Indicatori fizici (relaxare musculara, a mintii si a corpului in general, schimbari in ritmul respiratiei, si a pulsului, relaxarea mandibulei, catalepsie – lipsa miscarilor, sau foarte putine miscari, schimbari senzoriale: greutate a bratelor, picioarelor, sau senzatia de plutire, sensibilitate la orice senzatie fizica sau detasare de acestea, analgezie).

O experienta atat de subiectiva precum hipnoza va fi diferita de la o persoana la alta, asadar toate caracteristicile unei experiente hipnotice pot fi prezente la anumiti clienti si absente la altii. Insa doar cei care au mai trecut printr-o experienta similara pot evalua cel mai bine lucrurile care i-au ajutat in cadrul procesului terapeutic si al transei.

Un articol de Irina Ciureanu, psiholog clinician si psihoterapeut cu formare in hipnoza clinica

[blox_row][blox_column width=”1/1″ ][blox_button text=”Contacteaza-ne pentru a stabili o programare la doamna psiholog Irina Ciureanu.” link=”https://www.bellanima.ro/contact/” target=”_blank” button_type=”btn-primary” size=”btn-md” align=”left” animation=”none”/][/blox_column][/blox_row]

Sursa: Michael Yapko, “Essential Hypnosys”, Second edition

Programează o ședință online sau în cabinet

0374 554 340

Spune-ne mai multe despre ce te preocupă.

Identificăm soluția potrivită pentru tine și te contactăm în curând.

    Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

    0374 554 340

    Luni – Vineri:
    09:00 – 20:00

    Newsletter

    Incepe aici
    close slider

    Ofertă promoțională

    Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


    Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

    La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


    Detalii Pachet