Am lansat grupuri libere de discuții despre psihologie și stare de bine, pentru adulți și adolescenți. Înscrie-te aici.

Încrederea în sine: trăsătura umană care stă la baza suferinței sau bucuriei

Încrederea în sine: trăsătura umană care stă la baza suferinței sau bucuriei

Încrederea în sine se referă la credința în propriile abilități, capacități și decizii. Este considerată o trăsătură pozitivă, fiind și motivul pentru care mulți oameni decid să meargă la terapie: pentru a-și crește nivelul încrederii în sine.

De ce ne preocupă atât de mult încrederea în sine? Deoarece este o parte foarte importantă din caracterul unei persoane, partea care îi permite să-și urmeze visurile.

De altfel, să ai încredere în tine este un concept despre care oamenii tot vorbesc de câțiva ani buni încoace. Părinții își propun să educe copii încrezători în ei, profesorii transmit mesajul conform căruia să ai încredere în tine înseamnă atingerea unor performanțe superioare și, în general, succes în viață.

Mai mult decât atât, sunt specialiști care consideră că lipsa încrederii în sine stă la baza suferinței umane.

Încrederea în sine și stima de sine

Adesea confundăm cele două stări, dar ele sunt diferite.

Încrederea în sine este credința în propria persoană și în propriile abilități. Este o trăsătură oscilantă în funcție de situație. Stima de sine înseamnă în ce măsură te apreciezi și te valorizezi. Ne dezvoltăm stima de sine ca urmare a experiențelor de viață și a interacțiunii cu cei din jur.

Cum se influențează cele două? Avem nevoie de o doză sănătoasă de stimă de sine pentru a avea încrederea că putem face față provocărilor vieții și că putem realiza lucruri.

Încrederea în sine și autoeficacitatea

Psihologul Albert Bandura a fost cel care a introdus conceptul de autoeficacitate. Autoeficacitatea este considerată sufletul încrederii în sine; este fundația pe care se dezvoltă încrederea în sine, deoarece autoeficacitatea este credința neclintită că ceea ce îți dorești este posibil de îndeplinit și atins.

Pericolele lipsei de încredere în sine

Oamenii care nu au încredere în sine au, adesea, sentimentul că sunt lipsiți de valoare și că vor eșua în toate. Prin urmare, viața lor devine una fără direcție, fără motivație și marcată de teama de a încerca lucruri noi. În timp, aceste sentimente de devalorizare pot duce la depresie, depresia va duce la retragere în sine, iar cercul vicios s-a instalat. Iar din acest cerc vicios cu greu mai poți ieși de unul singur, fără ajutor.

Impactul încrederii în sine

Lipsa încrederii în sine ne schimbă toată raportarea față de viață. Dacă, de exemplu, o persoană lipsită de încredere în sine obține o notă mică la un examen, gândurile care i se declanșează arată cam așa: “Era de așteptat, nu sunt capabil de mai mult, iar asta este dovada clară”.

În contrast, pe fondul unei încrederi în sine sănătoase, dialogul intern care se declanșează, în același tip de scenariu, sună cam așa: “Mă întreb unde anume am greșit. O să aflu acest lucru pentru a proceda mai bine data viitoare”. Astfel, dezamăgire simte și o persoană încrezătoare în sine, doar că este o dezamăgire care motivează, nu una care aruncă totul în aer.

Așadar, cuvintele pe care ni le spunem ne pot ridica sau coborî nivelul de încredere în sine. Mai departe, lipsa încrederii în sine se manifestă prin timiditate, dificultăți de comunicare, anxietate socială, lipsa asertivității.

Nu este mereu ușor să pășești cu încredere în viață, mai ales dacă ești, de fel, o fire critică. Din fericire, există lucruri pe care le putem face pentru a ne construi și dezvolta un nivel sănătos de încredere în sine.

Construirea încrederii în sine

Construirea încrederii în sine presupune schimbări substanțiale ale stilului de viață și un plan concret de acțiuni:

  • Dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase: suntem ceea ce facem zi de zi, iar ceea ce facem zi de zi ne poate face mai încrezători în sine. Exercițiile regulate și o dietă sănătoasă ne îmbunătățesc fundamental starea fizică și psihică. Practicate constant, aceste obiceiuri devin dovada faptului că ne respectăm, că ne oferim tot ce este mai bun, aspecte care ne cresc încrederea în sine.
  • Amintirea reușitelor din trecut: încrederea în sine se dezvoltă atunci când putem spune: “Pot face asta, iată dovada din trecut”. Prin acest exercițiu, vom identifica lucrurile pe care le facem bine. Aceste lucruri pot constitui fundația noii identități, una mai încrezătoare.

Dezvoltarea încrederii în sine la locul de muncă

Încrederea în sine joacă un rol extrem de important în context profesional: face diferența dintre o viață profesională în care îmbrățișăm oportunitățile și una în care le evităm.

Următorii pași sunt meniți să dezvolte nivelul încrederii în sine în context profesional, dar nu numai:

  1. Să-ți faci bine treaba. Încrederea în sine vine și ca urmare a unui lucru bine făcut. Adesea, încrederea în sine este efectul unei acțiuni.
  2. Să pui sub semnul întrebării ceea ce-ți zice vocea critică din interior. Încearcă să devii conștient de acea voce, în primă fază. Apoi identifică a cui e și de unde vine ea, adu-i dovezi privind contrariul, iar eliberarea va veni.
  3. Să te sărbătorești. Admiră-ți munca, admiră-ți reacțiile de care te simți mândru, sărbătorește-ți reușitele, oricât de nenatural ți s-ar părea. Nu vei risca să pari arogant sau lăudăros deoarece vei avea această discuție cu tine însuți.
  4. Lasă-te văzut. Odată ce dialogul interior devine unul pozitiv, poți începe să le spui și să le arăți celorlalți rezultatele tale. Prea des considerăm că rezultatele vorbesc de la sine. Nu este întotdeauna cazul. Fă-i pe ceilalți părtași la reușitele tale.
  5. Nu tolera comportamente nedrepte. Ia atitudine atunci când te simți înjosit sau simți că ești supus unui abuz. Altfel, acceptarea unui tratament nedrept va eroda încrederea în sine.

Trăsăturile unei persoane încrezătoare în sine

Poate că nici nu am stat să ne gândim cum arată o persoană încrezătoare; știm să o recunoaștem atunci când o întâlnim, dar poate că nu reușim să indicăm ce anume o face să fie încrezătoare. Oamenii care au încredere în sine par relaxați, inspiră încredere, iar oamenii parcă orbitează în jurul lor.

În plus, capacitatea de a înfrunta circumstanțe noi fără evitare, deschiderea în a-ți exprima părerea și capacitatea de a-ți găsi locul în cadrul unui grup sunt tot caracteristici ale unei persoane încrezătoare în sine.

Încrederea în sine este acea calitate intangibilă care îi determină pe oameni să joace un rol activ în propria viață.

Concluzii

În final, poate cel mai important lucru de subliniat este acela că încrederea în sine se construiește, se dezvoltă, reprezintă o acțiune. Deciziile, dialogul intern, toate compun nivelul de încredere în sine. Așadar, putem juca un rol activ în dezvoltarea încrederii în sine. Prin reflectare, muncă și curiozitate ne putem construi o imagine de sine stabilă și puternică.

Articol scris de Cristina Glomnicu, editor de specialitate în cadrul Centrului Medical Bellanima.

Surse articol:

  • https://my.uq.edu.au/information-and-services/student-support/health-and-wellbeing/self-help-resources/self-esteem-and-self-confidence
  • https://hamiltonpsychologyclinic.com.au/self-esteem
  • https://dictionary.apa.org/self-confidence
  • https://www.mindtools.com/ap5omwt/how-to-build-self-confidence
  • https://www.psychologytoday.com/intl/blog/curating-your-life/202106/5-steps-building-self-confidence-work
  • https://www.healthpsychologyclinic.co.uk/self-esteem-self-confidence.php
  • https://www.peoplesense.com.au/news/article/16022023-464/self-confidence-vs-self-esteem-what-you-need-to-know
  • https://positivepsychology.com/self-confidence/
  • https://www.psychologs.com/the-psychology-behind-confidence/

Programează o ședință online sau în cabinet

0374 554 340

Spune-ne mai multe despre ce te preocupă.

Identificăm soluția potrivită pentru tine și te contactăm în curând.

    Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

    0374 554 340

    Luni – Vineri:
    09:00 – 20:00

    Newsletter

    Incepe aici
    close slider

    Ofertă promoțională

    Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


    Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

    La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


    Detalii Pachet

    phone