Cum combatem insomnia cronică?
Insomnia este cea mai comună tulburare de somn. În întreaga lume, milioane de oameni nu pot să adoarmă sau nu pot să doarmă întreaga noapte. Pentru unele persoane, acest lucru se întâmplă rar, ocazional, însă pentru altele, insomnia a devenit cronică și le afectează viața, pe toate planurile.
Insomnia cronică este tulburarea de somn care afectează în modul cel mai profund sănătatea și funcționarea unei persoane. Stresul joacă un rol esențial în cronicizarea insomniei, la fel și anxietatea, îngrijorarea legată de inabilitatea de a avea un somn calitativ.
„Insomnia cronică este o problemă de sănătate publică ce afectează 10% până la 20% din populația generală, conform studiilor, și care apare la orice vârstă. Poate fi necesară intervenția unui specialist în vederea evaluării în cazurile de insomnie cronică și, ulterior, de intervenție terapeutică, mai ales dacă există suspiciunea unei patologii specifice, precum apneea în somn, sindromul picioarelor neliniştite sau mişcări periodice nocturne, sau în cazurile de insomnie cu repercusiuni majore.” – Alexandra Faleschini, medic specialist neurologie pediatrică.
În ce circumstanțe vorbim despre insomnie cronică
Dacă nu se poate delimita o cauză clară a insomniei cronice, atunci felul în care ne raportăm la insomnie este unul mai larg, care să ia în calcul și prezența altor condiții de tip medical. Asta deoarece insomnia cronică este atât simptom (în depresie sau tulburări anxioase), cât și tulburare în sine (care predispune la dezvoltarea de alte tulburări, precum depresia sau anxietatea).
Adesea, insomnia cronică debutează într-un mod inocent: stresul cotidian sau diverse probleme de viață afectează somnul pe o durată de câteva nopți. Dar, încet, încet, obiceiurile care întrețin lipsa somnului devin permanente: îngrijorare legată de inabilitatea de a adormi, a sta cu ochii pe ceas, privitul în tavan. Insomnia cronică este una dintre cele mai netratate tulburări. Sau, dacă este abordată, mult prea des acest lucru se întâmplă fără ajutor de specialitate.
Cât este de gravă insomnia cronică?
Prin afectarea somnului pe perioade lungi de timp, insomnia cronică afectează nu doar persoana în cauză, ci și familia sa, colegii de serviciu și prietenii săi. Persoanele cu insomnie cronică prezintă un risc ridicat de a fi implicate in accidente auto, de a face greșeli la locul de muncă și de absenteism ridicat de la serviciu. Totodată, ele sunt mai predispuse la a dezvolta boli autoimune, depresie, anxietate, la a face abuz de substanțe interzise și sunt mai aproape de un risc suicidar.
Insomnia cronică și depresia
Tulburările de somn sunt un simptom cheie în diagnosticarea depresiei și poate fi primul semnal care determină o persoană să caute ajutor de specialitate. Asocierea dintre cele două condiții este atât de mare, încât unii specialiști chiar ezită să pună un diagnostic de depresie în lipsa plângerilor legate de somn. Somnul neodihnitor agravează simptomele depresiei, iar depresia aduce cu sine dificultăți legate de somn. Insomnia cronică accentuează și alte simptome ale depresiei, cum ar fi:
- dispoziția negativă;
- starea de iritabilitate;
- lipsa motivației;
- dificultăți de concentrare și atenție.
Combaterea insomniei cronice: cum poate fi tratată corect
Sunt anumite gânduri și comportamente, adoptate cu scopul de a diminua severitatea insomniei cronice, dar care ajung să o întrețină: a merge la somn devreme sau prin a petrece mai mult timp în pat. Așadar, devine important de știut ce gânduri, comportamente, atitudini și tratamente combat insomnia cronică.
Tratamentele farmacologice indică spre folosirea sedativelor benzodiazepinice și nonbenzodiazepinice pentru inducerea somnului, dar pot da dependență pe termen lung.
Cele mai recente descoperiri indică tratarea insomniei cronice prin următoarele abordări (non-farmacologice):
Terapia cognitiv-comportamentală pentru insomnie cronică sau CBT-I
Terapia cognitiv-comportamentală pentru tratarea insomniei cronice sau CBT-I este prima linie de tratament. Ce este important de menționat este faptul că ameliorează și simptomele depresiei dacă aceasta este prezentă. CBT-I vizează restructurarea a cinci procese care mențin insomnia, și anume:
- îngrijorarea;
- atenția selectivă;
- percepțiile eronate legate de somn;
- credințele inutile legate de somn;
- comportamentele contraproductive.
Sunt necesare 4-8 ședințe pentru înjumătățirea duratei de timp necesare pentru instalarea somnului dar, bineînțeles, acest aspect variază de la caz la caz.
Terapia mindfulness și metoda de răcire a frunții
Terapia mindfulness vizează reglarea distresului și a reactivității emoționale provocate de insomnia cronică.
Dacă ai probleme cu somnul, nu poți adormi sau nu te poți odihni noaptea din cauza unei insomnii cronice, te așteptăm la clinica Bellanima pentru a identifica tipul de terapie de care ai nevoie pentru combaterea insomniei.
Specialistul care te ajută pe acest subiect
- Irina Pavel, medic specialist psihiatru
Articol scris de Cristina Glomnicu, editor de specialitate în cadrul Centrului Medical Bellanima.