Am lansat grupuri libere de discuții despre psihologie și stare de bine, pentru adulți și adolescenți. Înscrie-te aici.
tulburări-de-comportament

Tulburări de comportament la adulți și la copii

Tulburări de comportament la adulți și la copii

Tulburările comportamentale perturbatoare, cunoscute în mod comun sub numele de tulburări de comportament, sunt cele mai frecvente cauze pentru care se recomandă o evaluare psihologică. 

Astfel de tulburări de comportament apar la copii, adolescenți și, în unele cazuri, chiar și la adulți. Dacă nu sunt tratate în copilărie, aceste tulburări pot afecta negativ capacitatea unei persoane de a ocupa un loc de muncă și de a menține relații sănătoase.

”Copii găsesc diferite metode pentru a-și exprima emoțiile puternice, metode care uneori pot fi deranjante pentru cei din jur. Acest lucru poate constitui normalitatea până la un anumit punct. După acel punct, e important ca ei să primească ajutorul de care au nevoie pentru a-și gestiona suferința. Cu cât se realizează intervenția de specialitate mai prompt și mai eficient, cu atât minimizăm șansele apariției unor consecințe nefaste și ajutăm copilul să își atingă potențialul maxim” – Anca Cerlincă, medic specialist psihiatru copii și adolescenți

Ce sunt tulburările de comportament?

Persoanele care sunt diagnosticate cu tulburări de comportament se remarcă printr-un tipar persistent  de comportament  impulsiv, încălcare de reguli, sfidare față de figurile de autoritate, actiuni care adesea creează dificultăți de relaționare atat pe plan personal cat si în mediul academic sau profesional.

În funcție de intensitate și măsura în care aceste manifestări interferează cu funcționarea zilnică, tulburarea poate necesita evaluare și intervenție profesională.

Aceste tulburări de comportament pot avea un spectru larg de manifestări, de la sfidarea figurilor de autoritate, reacții impulsive sau comportament opoziționist până la consum de droguri și activitate criminală.

Tulburări de comportament la copii

Copiii se ceartă uneori, sunt agresivi sau se comportă furios și sfidător în jurul adulților, iar aceste reacții pot fi normale, furia fiind o emoție greu de gestionat. Însa, când aceste manifestări sunt ieșite din comun pentru vârsta copilului, persistă în timp sau sunt severe, e posibil ca ceea ce observăm să fie manifestările unei tulburări de comportament.

Deoarece tulburările comportamentale perturbatoare implică manifestări ale unui comportament nedorit față de ceilalți, acestea sunt adesea numite tulburări externalizate.

Printre cele mai comune manifestări se numără:

  • Încălcarea regulilor;
  • Iritabilitatea;
  • Agresivitatea manifestată față de membrii familiei, colegii de școală sau animale;
  • Comportamente antisociale: furtul, minciuna sau distrugerea obiectelor;
  • Probleme cu stima de sine;
  • Frustrarea;
  • Aruncarea vinei pentru propriile acțiuni asupra celor din jur.

Tulburări de comportament la adolescenți

Adolescența este momentul în care începe manifestarea independenței față de cei din jur. De obicei, adolescenții își exercită independența prin punerea la îndoială sau încălcarea regulilor. Părinții și medicii trebuie să distingă erorile de judecată care apar ocazional de un model de comportament greșit care necesită o intervenție profesională.

Caracteristicile tulburărilor de comportament evoluează cu vârsta pacientului. Încălcarea de reguli și sfidarea sunt în continuare manifestările de bază, dar care capată o altă dimensiune în această perioadă. Adolescența este o perioadă marcată de impulsivitate și de asumare de riscuri, iar aceste trăsături devin mai evidente și mai periculoase în prezența unei tulburări de comportament.

Problemele de comportament pot fi, de asemenea, manifestări ale unor probleme de sănătate mintală precum dizabilități de învățare sau depresie. Astfel de tulburări necesită de obicei consiliere, iar adolescenții care au tulburări de sănătate mintală au nevoie de terapie sau intervenție farmacologică.

Tulburări de comportament la adulți

În cazul unor tulburări comportamentale la adulți situația poate fi extrem de sensibilă, persoana afectată prezentând o serie de manifestări care duc la apariția unor tensiuni în raport cu familia, cei apropiați sau colegii de muncă. Adulții care suferă de tulburări de comportament  experimentează o stare aproape continuă de furie, ceea ce duce adesea la episoade de violență verbală sau chiar fizică. 

Printre simptomele pe care acești adulți le manifestă se numără:

  • Probleme cu furia;
  • Certuri cu familia sau colegii de muncă;
  • Sfidarea activă a regulilor sau legilor;
  • Iritabilitate;
  • Furie;
  • Înclinații violente; 
  • Tendința de a se răzbuna.

Fondat în anul 2013 ca primul centru medical din România dedicat tratării depresiei şi tulburărilor asociate, Centrul Medical Bellanima pune astăzi la dispoziţia clienţilor săi experienţa şi cunoştinţele unei echipe de specialişti din domeniul psihiatriei, psihologiei clinice și psihoterapiei pentru diagnosticarea şi tratarea, în mod integrat și pluridisciplinar, unei arii vaste de tulburări şi probleme psihice, pentru toate grupele de vârstă.

Programează o ședință online sau în cabinet

0374 554 340

Spune-ne mai multe despre ce te preocupă.

Identificăm soluția potrivită pentru tine și te contactăm în curând.

    Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

    0374 554 340

    Luni – Vineri:
    09:00 – 20:00

    Newsletter

    Incepe aici
    close slider

    Ofertă promoțională

    Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


    Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

    La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


    Detalii Pachet

    phone