Participă la grupurile de suport și la workshopurile susținute de specialiștii Bellanima! Află mai multe aici.

Peste 12% dintre romani sufera la un moment dat in viata un episod depresiv

Prevalența depresiei de-a lungul vietii unei persoane în România este de 12-20% in functie de tipurile de depresie luate in consideratie (depresie usoara, medie si severa), iar cea a tulburărilor anxioase de 25-28%. Impactul social, economic si personal al acestor afectiuni este alarmant, mai ales in contextul in care incidenta acestor afectiuni este in continua crestere la nivel european. Pentru o mai buna intelegere a acestei patologii, Centrul Medical Bellanima a initiat un program de cercetare in parteneriat cu Sigmund Freud University prin care isi propune sa investigheze problematica depresiva din punct de vedere psihologic si psihoterapeutic. Aceasta initiativa vine sa completeze si un gol semnificativ in actiunile de cercetare independenta a depresiei si anxietatii, majoritatea studiilor efectuate in prezent la noi fiind studii clinice care urmaresc eficienta unor tratamente psihofarmacologice.

O cercetare recent efectuata de echipa de psihologi a Centrului Medical Bellanima pune in evidenta faptul ca saracia este un factor de risc mult mai putin semnificativ in dezvoltarea unei tulburari depresive sau anxioase decat structura noastra de personalitate. De asemenea, starea de sanatate si calitatea relatiilor noastre sociale se asociaza foarte puternic cu tulburarile de tip depresiv si anxios. Depresia, anxietatea si tulburarile psihosomatice sunt cele mai frecvent intalnite probleme psihice in Romania. Ultimul studiu realizat de Institutul de Management și Statistică Medicală arată că dintr-un lot de peste 2.000 de persoane intervievate, mai puțin de jumătate din persoanele afectate de depresie au solicitat ajutor specializat în primul an de la declanșarea depresiei.

“De la inceputul  recesiunii economice din 2008, au fost realizate numeroase studii menite sa analizeze relatia dintre depresie, suicid si dificultatile conomice. Concluzia trasa din analizele efectuate pe marginea acestor studii este ca factorii economici nu par a avea un impact semnificativ in cresterea prevalentei depresiei sau a tentativelor de suicid. Practica noastra clinica ne-a aratat ca, de cele mai multe ori, tulburarile depresive si cele anxioase se dezvolta pe fondul unei personalitati vulnerabile. Nivelul socio-economic, pe de alta parte,  are un impact semnificativ mai redus asupra starii psihologice de bine. Prin urmare, modul de structurare a propriei personalitati, starea de sanatate fizica si calitatea relatiilor noastre sociale  sunt principalii factori  care influenteaza cel mai puternic masura in care la varsta adulta suntem predispusi la a dezvolta o tulburare depresiva sau anxioasa.”  a precizat Andreea Enache-Tonoiu, director general al Centrului Medical Bellanima.

Studiul efectuat de Centrul Medical Bellanima a pus de asemenea in evidenta faptul ca persoanele care sufera de depresie au de cele mai multe ori si o stare de sanatate fizica mai slaba decat media populatiei si, totodata, au tendinta de a raporta o stare subiectiva de sanatate fizica mai proasta, deoarece depresia are o componenta de afectare somatica foarte importanta.  Depresia si diferitele afectiuni fizice au un impact cumulativ asupra starii generale de bine. De exemplu, asocierea unei tulburari depresive cu o afectiune cardiaca are un impact de doua ori mai mare asupra nivelului de relationare sociala decat fiecare dintre aceste probleme luate separat.  Relatiile dintre depresie si sanatate fizica sunt complexe intrucat pe de o parte depresia creste riscul de a dezvolta diverse tulburari fizice (afectiuni cardio-vasculare, diabet, cancer etc), si, pe de alta parte bolile fizice, si cu precadere cele cronice, cresc in mod semnificativ riscul de a fi afectati de depresie.

Suntem alături de tine

Specialiștii Bellanima te pot ajuta.

Programează o ședință online sau în cabinet

0731 151 153

Nu știi ce serviciu sau specialist se potrivește nevoii tale?

Spune-ne mai multe despre ce ai pe suflet.

    Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

    0731 151 153

    Luni – Vineri:
    09:00 – 20:00

    Newsletter

    Incepe aici
    close slider

    Ofertă promoțională

    Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


    Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

    La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


    Detalii Pachet