PSIHOLOG
Adesea pot apărea probleme de natură emoțională, moment în care este important să ceri ajutorul celor în măsură să ți-l acorde. În unele cazuri este suficient să apelezi la urechea înțelegătoare a unui membru din familie sau a unui prieten, dar în alte situații este recomandat să apelezi la o persoană specializată, și anume la un psiholog.
Te simți copleșit și dorești să întelegi, să clarifici sau să tolerezi mai bine anumite emoții, simptome sau evenimente de viață pe care le trăiești? Vrei să începi o terapie dar nu știi care e primul pas? Îți recomandăm evaluarea psihologică preliminară, un serviciu psihologic care te va ajuta să-ți identifici mai bine nevoile și să alegi cea mai potrivită terapie.
Deși ajutorul pe care îl poți primi de la un psiholog poate fi în continuare un subiect tabu, adevărul este că sănătatea emoțională ar trebui să reprezinte o preocupare la fel de importantă ca cea fizică. Apelând la noile tehnologii, inclusiv la serviciile de telemedicină, ajutorul de specialitate este din ce în ce mai accesibil, putând astfel să beneficiezi cu ușurință de serviciile unui psiholog online.
Pentru asigurarea celei mai potrivite interventii, in cadrul Centrului Medical Bellanima ne propunem o abordare integrata si sistemica unica, in cadrul careia medicul psihiatru colaboreaza, in functie de caz, cu psihologul clinician si cu psihoterapeutul, personalizand abordarea terapeutica in functie de particularitatile psihologice si de structura de personalitate ale clientului nostru.
Ce este un psiholog?
Ce tip de afecțiuni tratează un psiholog?
- tulburări mintale precum depresia, anxietatea sau fobiile;
- probleme de natură genetică, neurologică, socială sau emoțională care modifică comportamentele;
- reabilitarea și/sau adaptarea în cazul unor dizabilități fizice sau maladii cronice;
- leziuni cerebrale și boli degenerative ale creierului;
- percepția și managementul durerii;
- relația dintre factorii psihologici și afecțiunile fizice;
- gestionarea aspectelor psihologice în cazul bolilor terminale;
- dependențe de substanțe sau comportamente;
- stres, furie sau alte aspecte nocive ale vieții de zi cu zi;
- probleme familiale sau maritale;
- prevenirea comportamentelor violente și/sau infracționale.
Când ai nevoie de un psiholog?
În general, vizita la un psiholog este recomandată după producerea unui eveniment negativ în viața unei persoane sau în timpul unei perioade extrem de stresante. Adesea, ajutorul unui psiholog este recomandat în cazul unor evenimente traumatizante, pierderea unui membru al familiei, perioade de stres și anxietate, diferite forme de dependență sau pur și simplu pentru clarificarea anumitor situații care creează un disconfort psihic și/sau fizic.
Activitatea pe care o realizează un psiholog este adesea asociată cu tratamentul, cu rezolvarea sau ținerea sub control a unor probleme sau situatii dificile. Cu toate acestea, un psiholog te poate ajuta și atunci când vrei să previ sau să îmbunătățești anumite aspecte ale vieții, cum ar fi depășirea unor frici (de exemplu frica de a vorbi în public) sau îmbunătățirea relației cu partenerul de viață, caz in care este indicat sa apelezi la terapia de cuplu.
Semne care indică nevoia unui psiholog
- experimentezi emoții intense, adesea asociate cu tristețea, furia, anxietatea sau singurătatea;
- ai trecut printr-un eveniment traumatic, iar asta te împiedică să îți desfășori viața în mod optim;
- suferi de dureri de cap, de stomac sau de probleme cu sistemul imunitar fără o cauză aparentă – problemele emoționale pot avea și manifestări fizice și din această cauză este recomandat sprijinul unui psiholog;
- dependența de anumite substanțe sau jocuri de noroc; astfel de comportamente subliniază adesea existența unei cauze traumatice, iar în acest caz, un psiholog te poate ajuta să depășești problemele emoționale;
- nu te mai bucuri la fel de activitățile care îți aduceau plăcere cu ceva timp înainte; tristețea, sentimentul de singurătate sau pierderea țelului în viață pot avea cauze emoționale și efecte nefaste asupra relațiilor interpersonale – în această situație, de dragul celor din jur și pentru a duce o viață bună, este indicat să ceri ajutorul unui psiholog;
- experimentezi probleme în relațiile interpersonale – consilierea oferită de către un psiholog te poate ajuta să ai o relație mai bună cu partenerul/partenera sau cu diferiți membrii ai familiei;
- prietenii tăi îți recomandă să te adresezi unui psiholog – unele probleme sau situații traumatizante sau stresante prin care poți trece au manifestări pe care nu le sesizezi și din această cauză este indicat să ai încredere în cei din jurul tău atunci când aceștia îți recomandă să apelezi la un psiholog.
Cum poate să te ajute un psiholog?
Ajutorul pe care ți-l poate oferi un psiholog vizează o gamă largă de probleme și situații. Cea mai comună formă de tratament pe care un psiholog o poate folosi atunci când ajungi în cabinetul său este psihoterapia. Există mai multe forme de terapie pe care un psiholog le poate folosi și este de datoria acestuia să identifice și să își adapteze metodele în funcție de situația ta.
Abordarea este una integrată, pentru unele afecțiuni cu care se prezintă pacienții la cabinet este nevoie și de tratament medicamentos; în acest caz, un psiholog va colabora cu alți specialiști din clinică pentru a-ți asigura cea mai potrivită și eficientă formă de tratament
Ce tipuri de psihoterapie există și cum o alegi pe cea mai potrivită?
- Psihologia, la fel ca alte domenii științifice, folosește în practica de zi cu zi o serie de teorii care au rolul de a-l ajuta pe psiholog să înțeleagă și să trateze diferitele probleme cu care se confruntă psihicul uman.
Teoriile pe care un psiholog le are la îndemână reprezintă o „hartă” prin care acesta poate înțelege pacienții și problemele acestora și de la care poate porni pentru a stabili și aplica un tratament. Un psiholog are la dispoziție cinci mari abordări:
1. Psihanaliză și terapii psihodinamice – atunci când folosește această abordare, un psiholog încearcă să construiască un parteneriat cu pacientul său. Scopul acestui tip de psihoterapie este acela de a schimba comportamentele, sentimentele și gândurile problematice prin identificare motivațiilor inconștiente.
2. Terapia comportamentală – această abordare se concentrează pe rolul pe care îl are învățarea în formarea comportamentelor umane, atât în cazul celor considerate normale, cât și a celor deviante. Există mai multe forme ale acestei terapii pe care un psiholog le poate propune, iar acestea includ:
- condiționarea clasică;
- condiționarea operantă;
- terapia desensibilizatoare;
- terapia cognitiv-comportamentală.
3. Terapia cognitivă – un psiholog care apelează la acest tip de terapie pune accentul mai mult pe ceea ce gândesc pacienții, în detrimentul acțiunilor acestora.
4. Terapia umanistă – acest tip de terapie pune accentul pe capacitatea pacienților de a face alegeri raționale și de a-și atinge potențialul maxim.
5. Terapia integrativă sau holistică – un psiholog care folosește acest tip de terapie pleacă de la premisa că poate ajunge la cele mai bune rezultate cu un pacient atunci când îmbină elemente din toate tipurile de terapii.
Fiecare pacient este unic, astfel că atunci când apare nevoia de a merge la un psiholog este recomandat, ca prim pas, să treci printr-o evaluare psihologică preliminară. Această evaluare are rolul de a stabili particularitățile cazului, de a oferi o înțelegere profundă a nevoilor fiecărei persoane și de a identifica ce tip de abordare ar oferi cele mai bune rezultate: consiliere psihologică, psihoterapie, psihiatrie sau o abordare interdisciplinară.
Evaluarea preliminară are loc în decursul a două ședințe care durează, în medie, o oră. În timpul primei ședințe vei răspunde la o serie de chestionare care au rolul de a verifica starea ta generală de bine, diferite trăsături de specialitate sau nivelul depresiei și al anxietății.
Cea de-a doua ședință este reprezentată de un interviu semi-structurat, în care vei discuta cu un psiholog clinician despre problemele concrete care te-au adus în cabinetul său.
Diferența dintre psiholog, psihiatru și psihoterapeut
În ceea ce privește sănătatea mintală, adesea rolul unui psiholog pare a se suprapune cu cel al unui psihoterapeut sau al unui psihiatru. Deși acești termeni sunt folosiți în mod interschimbabil, adevărul este că există o serie de diferențe între aceștia.
Deși domeniul de activitatea și tipologia pacienților celor trei specialiști se intersectează adesea, diferențele sunt date de pregătirea și competențele lor din punct de vedere legal. Astfel, un psiholog este absolvent al unei Facultăți de Psihologie care a urmat un program de pregătire suplimentară într-o direcție recunoscută de autorități. Un psihoterapeut poate fi absolvent al Facultății de Psihologie sau de Medicină care a urmat un program de formare specializat și care se ocupă cu intervenția asupra factorilor legați de apariția și manifestarea tulburărilor. Un psihiatru a absolvit Facultatea de Medicină și a urmat o serie de specializări și supraspecializări în domeniul psihiatriei și, spre deosebire de cele două specializări precedente, poate pune un diagnostic psihiatric și poate prescrie tratament medicamentos.
Cele trei profesii au aspecte și responsabilități diferite, dar, cu toate acestea, atunci când apelezi la un psiholog trebuie să știi că acesta poate colabora cu psihoterapeuți sau cu psihiatri pentru a se asigura că primești îngrijirile necesare, că abordarea este una specifică nevoilor tale și că tipul de terapie este potrivit tipologiei fiecărui pacient în parte.
Cât durează o cură de terapie și cum știi că "ești bine"?
Problemele și circumstanțele fiecărui pacient sunt unice, astfel că dacă te întrebi cât durează o cură de terapie la un psiholog trebuie să iei în calcul mai mulți factori. Astfel, timpul și numărul de ședințe pe care trebuie să îl petreci la psiholog variază în funcție de gravitatea problemei sau problemelor care te-au făcut să ceri ajutorul. De asemenea, trebuie să iei în calcul și factorii de mediu, aceștia având potențialul de a reprezenta un avantaj sau o piedică în eforturile de vindecare.
Este indicat ca la începutul terapiei să stabilești, împreună cu psihologul tău, o serie de obiective legate de întâlnirile voastre. În acest fel vei avea o imagine clară a finalității terapiei și vei putea ști cum ai evoluat în timp, raportându-te la evaluarea inițială și scopurile stabilite.
Ce trebuie să știi înainte să începi psihoterapia?
Să ceri ajutorul unui psiholog poate fi un pas semnificativ, așa că este de înțeles dacă înainte de prima sesiune de terapie apare sentimentul de teamă, te simți speriat, confuz sau chiar neîncrezător în ceea ce ar putea face specialistul pentru tine. Mai jos ai o serie de sfaturi legate de lucrurile la care ar trebui să te aștepți de la psihoterapie:
- Fii sincer! Sinceritatea legată de problemele tale și ce așteptări ai de la un psiholog reprezintă baza unei relații bune și fructuoase;
- Prezintă-te la ședințe! Pentru ca terapia să fie eficientă este recomandat să te prezinți la toate sesiunile pe care le-ai stabilit cu psihologul tău;
- Comunică! Este important să discuți cu psihologul tău despre problemele care te-au adus la el, dar și despre îngrijorările pe care le ai legate de progresul pe care îl faci sau anumite evenimente din viața ta;
- Deschide-te în timpul terapiei! Sesiunile de psihoterapie sunt un spațiu sigur în cadrul cărora poți să îți exprimi toate sentimentele și să vorbești despre experiențele prin care ai trecut, fără frica de a fi judecat.
Cum poți apela la un psiholog online?
Pandemia de COVID-19 a dus la o schimbare profundă în organizarea vieții de zi cu zi, iar asta se reflectă și asupra psihicului. Pentru a răspunde nevoilor tale, specialiștii de la Centrul Medical Bellanima pun la dispoziție serviciul de terapie online.
În acest fel, dacă te afli în căutarea unui psiholog și a ajutorului pe care acesta îl oferă, îl poți primi acum și din siguranța căminului tău, respectând astfel regulile de distanțare socială și reducând la minim riscurile infectării cu COVID-19.
De ce să apelezi la un psiholog de la Bellanima?
Dacă te confrunți cu probleme legate de anxietate, depresie sau traumele din trecut și-au pus amprenta pe bunul mers al vieții tale, sau dacă pur și simplu vrei să îți îmbunătățești relația cu cei din jur, Centrul Medical Bellanima îți oferă servicii complete de psihologie, psihiatrie și psihoterapie.