Evaluare psihologica
Ca parinti, de multe ori dorim sa stim ce se intampla cu copilul nostru – fie ca vrem sa intelegem daca se dezvolta normal, fie ca avem anumite motive de ingrijorare in legatura cu starile emotionale sau comportamentele acestuia.
Evaluarea psihologica este primul pas care ofera posibilitatea psihologului de a intelege daca exista o problema in dezvoltarea copilul dvs si de a alege o anumita abordare terapeutica ulterioara. Uneori, in urma evaluarii, abordarea considerata cea mai potrivita este psihoterapia cu un psihoterapeut specializat in psihoterapia copiilor si adolescentilor, alteori fiind nevoie si de o evaluare psihiatrica pentru a stabili necesitatea utilizarii medicatiei in procesul de tratament.
Evaluarea psihologica este primordiala si vine inaintea stabilirii unui diagnostic, ajutand la stabilirea acestuia. Evaluarea initiala nu este si definitiva, urmand a exista o reevaluare pe parcursul terapiei ulterioare, dar ofera un prim punct de referinta pentru a determina care este nivelul de dezvoltare al copilului/adolescentului pe plan cognitiv, afectiv, relational, interpersonal si care este starea lui psihica actuala.
De asemenea, este foarte important de retinut ca atunci cand exista un diagnostic, acesta nu se pune persoanei, in acest caz copilului sau adolescentului, ci problematicii identificate.