fbpx

Sindromul “De maine, o sa…” sau greselile pe care le facem in procesul de schimbare

RezolutiiDupa un an plin, avem tendinta de a reflecta asupra obiectivelor atinse si de a face planuri pentru anul ce urmeaza. Entuziasmul unui nou inceput ne determina sa facem liste intregi de lucruri pe care vrem sa le schimbam in viata noastra.

Din pacate insa, arareori le ducem pe toate (sau macar pe o parte dintre acestea) la bun sfarsit, astfel incat sfarsim simtindu-ne frustrati si nemultumiti de rezultatele slabe pe care le-am obtinut. De fapt, conform unui studiu desfasurat de Universitatea Scranton, doar 8% dintre persoanele care isi stabilesc resolutions isi si ating scopurile.

Iata de ce:

  • Ne fixam prea multe obiective

Iar acest lucru inseamna ca trebuie sa investim foarte mult efort (mai ales in deprinderea unor abilitati practice) si timp (este necesar sa structuram intr-un anume fel programul fiecarei zile). Cumulati, acesti factori fac ca reorganizarea rutinei zilnice sa fie foarte dificila.

In plus, exista studii care arata ca instalarea unui obicei nou dureaza intre 21 si 30 de zile (de practica zilnica). Asadar, numarul mare de activitati noi si lipsa unei planificari fac ca obiectivele sa fie abandonate destul de rapid.

  • Ne concentram atentia pe schimbarea comportamentului, nu pe schimbarea tiparelor de gandire

Pentru a adopta un nou comportament e nevoie, in primul rand, de schimbarea modului de a gandi (trebuie sa creezi noi cai neuronale pentru a schimba obiceiuri). Concret, in loc sa privim un obicei sanatos (mersul la sala, de exemplu) ca pe o corvoada, e mai constructiv sa il privim ca pe o rasplata sau un privilegiu. Astfel, scad sansele de a-l amana si inlocui cu ceva ce ne pare mai distractiv.

  • Ne asteptam sa obtinem rezultate imediate

In cele mai multe dintre cazuri, rezultatele mult-asteptate isi fac simtita prezenta dupa o buna bucata de vreme, iar acest lucru poate fi descurajator. Indicat este sa fie conturat un plan cu pasi mici si clari. Asa, este mult mai probabil sa il si ducem la bun sfarsit.

Ce putem face pentru a gestiona mai bine aceste situatii?

Motivele pentru care nu ne urmarim si atingem obiectivele sunt foarte diverse. Un factor comun insa este reprezentat de felul in care constientizam (sau nu) propriile comportamente. Adesea, cand simtim nevoia unor schimbari mari spre mai bine, este foarte util sprijinul unui specialist.

Pentru a beneficia de servicii integrate de psihologie clinica, psihoterapie si psihiatrie in cadrul Centrului Medical Bellanima va puteti programa folosind datele de contact.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.