fbpx

Tipurile de teste folosite in evaluarea psihologica a copiilor si adolescentilor

MACI (Millon Adolescent Clinical Inventory)

Test conceput special pentru adolescenti cu varste curpinse intre 13 si 19 ani, MACI evalueaza intensitatea si caracteristicile psihicului si problemelor de ordin clinic ale tinerilor. Acesta reflecta cele mai relevante aspecte pentru intelegerea comportamentului si preocuparilor adolescentilor, scotand in evidenta tiparele emotionale, simptomele clinice si anxietatile acestora.

Astfel, MACI identifica pattern-urile (tipurile) de personalitate, dar si cele mai problematice arii pentru adolescent in momentul aplicarii testului, oferind un ghid optim pentru individualizarea terapiei si consiliere in functie de caracteristicile si nevoile specifice ale fiecaruia.

Chestionarul este foarte facil de parcurs si necesita un nivel de intelegere a cuvantului scris corespunzator clasei a sasea. MACI contine 160 de itemi cu raspuns Adevarat-Fals, fiind mult mai scurt decat alte instrumente comparabile (cei mai multi dintre adolescenti termina completarea testului in 25 de minute, astfel ca faciliteaza obtinerea unei cantitati maxime de informatii cu un efort minim din partea respondentilor).

ASRS (Autism Spectrum Rating Scales)

Aceste scale sunt construite pentru a evalua si masura comportamentele asociate tulburarilor de spectru autist aparute la copii si adolescenti cu varste intre 2 si 18 ani. ASRS ajuta specialistul la stabilirea unui diagnostic, la planificarea si individualizarea tratamentului si monitorizarea raspunsului la interventie, dar si la evaluarea programului aflat in desfasurare.

 

 

Scalele pot fi utilizate si pentru evaluarea unor grupuri (arata daca cineva din grup are nevoie de o evaluare completa sau de ajutor suplimentar).

ASRS poate fi aplicat in evaluarea tulburarii autiste, a tulburarii Asperger si a tulburarilor pervasive de dezvoltare fara alte specificatii.

ABAS (Adaptive Behavior Assessment System)

ABAS evalueaza in totalitate cele zece arii de deprinderi adaptative specificate de Manualul de Diagnostic a tulburarilor Mintale, Ediția a Patra Revizuita (DSM-IV-TR) și de Asociatia de Psihiatrie Americana (APA, 2000).

De asemenea, el incorporeaza directiile curente oferite de American Association of Intellectual Disabilities (AAID) pentru evaluarea celor trei arii de comportament adaptativ (Conceptual, Social, Practic).

ABAS descrie in mod cuprinzator gradul deprinderilor si comportamentelor adaptative normale. Testul vizeaza atat calitatea interactiunilor sociale in diferite contexte (familial, educational, profesional), cat si atitudinea catre propria persoana.

Rezultatele testului evidenteaza deprinderile adaptative ale unei persoane, capacitatea sa de a trai independent, diagnostice si clasificari ale anumitor dizabilitati sau tulburari si puncte forte sau limite. Mai mult, ajuta la stabilirea unui curs de tratament, dar si la documentarea si monitorizarea progresului in cadrul terapiilor.

Inapoi

 

Oferta promotionala

Evaluare psihologica preliminara (2h) - 200 lei in luna Iunie!


Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...