In 2016, un studiu al Salvati Copiii arata ca 90% dintre copiii romani au cont pe cel putin o retea sociala, iar 33% dintre acestia isi expun public date personale[i]. Mai mult decat oricand, Social Media a devenit o parte a vietii noastre si a copiilor nostri, care insa trebuie gestionata foarte bine pentru a nu crea si efecte negative.
De ce sunt copiii atat de atrasi de Social Media?
Fie ca ne place, fie ca nu, Internetul asigura o oarecare conectivitate intre oameni si reprezinta o sursa inepuizabila de informatii. Pe de alta parte, el poate avea un potential distructiv, pe care de obicei adultii il sesizeaza tarziu la proprii copii.
Varsta copilariei si adolescentei este cea mai predispusa la dezvoltarea „dependentei”de internet, pentru ca aceasta este varsta la care se exprima cel mai bine vulnerabilitatea la influentele celor din jur. Cu cat varsta unui copil cu acces la mijloace media este mai mica, cu atat va fi mai greu de stabilit mai tarziu o rutina sanatoasa pentru aceasta activitate. Parintii au parte de foarte multe provocari cand vine vorba de restrictionarea accesului la internet al copiilor, mai ales ca o mare parte dintre acestia isi doresc ca ei sa isi perfectioneze abilitatile digitale de la o varsta mica.
O utilizare moderata a Social Media poate influenta negativ abilitatile sociale ale copiilor?
Este important de subliniat faptul ca utilizarea excesiva a „ecranului”, cu tot ce inseamna Social Media, determina modificari la nivelul arhitecturii conexiunilor cerebrale. O activitate repetata de indeajuns de multe ori consolideaza conexiunea cerebrala respectiva – iar acest lucru este favorizat de plasticitatea creierului, aflat in continua dezvoltare la varsta copilariei. Astfel, copiii care dedica foarte mult timp activitatilor virtuale pierd alte conexiuni cerebrale care ar fi putut fi obtinute prin alte activitati sociale, educative sau relaxante. Astfel, odata cu trecerea timpului, adolescentii pierd abilitatile de a consolida relatii sociale, de a manageria corect emotional diverse contexte sociale si bucuria de a petrece diverse activitati in familie.
De cand, cat si cum lasam copilul sa foloseasca Facebook, de exemplu?
Pana la varsta de 2-3 ani, copiii nu ar trebui sa aiba acces la dispozitive ca tableta, telefonul sau laptop-ul. Chiar daca folosirea excesiva a acestora aduce anumite efecte nocive, este important sa intelegem totusi ca dorintele copiilor din zilele noastre sunt legate de a invata cat mai multe despre tehnologie si de nevoia de a ramane conectati cu alti copii cu aceleasi interese. De aceea, ei nu ar trebui privati in totalitate de aceste oportunitati. Mai degraba, trebuie gasite modalitati de a echilibra programului copilului cu activitati sedentare si cu activitati in aer liber in care sa aiba ocazia sa interactioneze cu copii de aceeasi varsta.
Timpul petrecut pe internet ar trebui sa creasca progresiv, odata cu inaintarea in varsta, astfel incat la varsta de 11 ani, acesta sa nu depaseasca 2 ore pe zi. Varsta la care un copil ar putea sa isi deschida un cont pe o retea de Social Media, cum este Facebook, este de 13 ani, dupa recomandarile specialistilor. Parintii ar trebui sa caute impreuna cu copiii informatii despre aceste retele, sa ii sfatuiasca cu privire la datele personale pe care nu au voie sa le expuna public, sa pastreze confidentialitatea parolelor la care ar trebui sa aiba acces si acestia.
Verificam activitatea copilului pe Facebook/Snapchat/Instagram sau nu?
In general, parintii trebuie sa foloseasca internetul impreuna cu copiii, sa isi arate interesul pentru activitatile virtuale ale copilului si sa se stabileasca impreuna cu acesta anumite reguli legate de acestea:
- site-urile interzise
- durata zilnica de stat pe internet
- atitudinea copilului fata de persoanele necunoscute care ar putea sa il abordeze pe diverse site-uri de socializare
Atunci cand parintele are suspiciuni cu privire la activitatea copilului pe internet si la respectarea regulilor stabilite, poate recurge la instalarea anumitor aplicatii ce filtreaza site-urile accesate si monitorizeaza timpul si activitatile petrecute de catre copil la calculator/telefon.
Care sunt posibilele efecte negative ale utilizarii social media?
Dincolo de scaderea abilitatilor sociale ale copilului si cresterea preferintelor lui pentru activitati statice ce pot favoriza sedentarismul, exista si alte pericole la care se pot expune copiii ce utilizeaza excesiv sau la varste inadecvate siteurile de socializare. Profitand de naivitatea copiilor, anumiti adulti se pot folosi de retelele de socializare pentru a aborda minori cu scopul exploatarii sexuale. La fel de periculosi pot fi si alti copii/adolescenti cu conturi pe astfel de retele care pot hartui si ameninta colegi, din diverse motive.
Cum reactionam la „Dar toti colegii/prietenii mei au cont de Snapchat/Facebook”?
Este important ca parintii sa diversifice pe cat posibil timpul liber al copilului cu activitati sociale, de exterior, in care copilul sa aiba ocazia sa intalneasca prieteni de aceeasi varsta si cu interese similare. Ar trebui sa evitam o interdictia totala de acces la aceste mijloace media, si, mai degraba, sa stabilim la o varsta adecvata reguli de accesare a acestora, pe care copilul sa le respecte.
Un articol de dr. Alexandra Buica, medic specialist psihiatru pentru copii si adolescenti in cadrul Centrului Medical Bellanima.
[i] http://salvaticopiii.ro/upload/p00010011_ZiuaSiguranteiOnline.09.02.2016.pdf