Participă la grupurile de suport și la workshopurile susținute de specialiștii Bellanima! Află mai multe aici.

A sustine o persoana care sufera de depresie este un factor esential in recuperarea ei. Prezenta dvs., ca membru al familiei sau alt fel de persoana apropiata, dispusa sa sustina persoana aflata intr-o astfel de suferinta, are un rol vital, deloc usor, insa succesul poate fi foarte gratificant atunci cand este depasita perioada de suferinta acuta.

De cele mai multe ori sustinerea unei persoane care trece printr-un episod depresiv reprezinta o sarcina dificila si, poate, lipsita de aprecierea meritata si asteptata, fiind nevoie de foarte multa rabdare si perseverenta. Prin urmare, este important sa aveti o intelegere buna a ceea ce inseamna depresia, care este rolul dvs. in procesul de recuperare si unde se traseaza limita intre vointa si putinta, intre ceea ce poate fi schimbat si ceea ce nu poate fi schimbat si trebuie acceptat, atat pentru dvs., cat si pentru persoana aflata in depresie.

Mai jos sunt cateva recomandari care sa va directioneze in relatia cu o persoana aflata in depresie. Mai inainte de toate insa, este foarte important sa retineti ca o intelegere buna a simptomelor frecvente ale depresiei si a modului in care le puteti face fata cel mai bine va poate fi extrem de folositor. Veti descoperi astfel ca multe dintre obstacolele care impiedica persoana deprimata sa accepte sustinerea oferita pot fi depasite.

1. Printre recomandarile generale sunt o atitudine dominant suportiva, calda, empatica, tratand persoana deprimata cu rabdare, intelegere si responsabilitate. Este bine sa acceptati realitatea care atesta vulnerabilitatea prezenta si sa vedeti ce se poate face pentru a ameliora situatia, nu sa incercati sa minimizati problema sau sa negati existenta acesteia. De asemenea, este nevoie de o atentie sustinuta fata de persoana aflata in suferinta care poate fi aratata spunandu-i acesteia intr-un mod autentic (atunci cand simtiti nevoia) ca sunteti aproape de ea, ca va pasa, ca va intereseaza sa se insanatoseasca si sa fie mai bine.

2.  Nu uitati de activitatile care va fac placere amandurora si care invita la momente de relaxare impreuna – un film, plimbari in parc sau in oras, iesiri la terasa, intalniri cu prietenii.

3.  Extrem de importanta este si lipsa totala a criticii sau judecatii cu privire la situatia vulnerabila in care se regaseste persoana draga. O tulburare psihica nu este ceva de criticat sau de luat in ras, nici de minimizat. Asa cum un bolnav cardio-vascular nu poate fi criticat in cazul unui infarct, la fel, unei persoane afectate de depresie trebuie sa ii fie recunoscuta o anumita incapacitare generata de prezenta tulburarii, chiar daca pare mai greu de inteles. O critica poate face rau unei persoane deprimate, este de preferat o atitudine suportiva, empatica, intelegatoare fata de dificultatile prin care trece. Starea de neputinta reala pe care o traiesc de cele mai multe ori persoanele aflate in depresie este oricum extrem de dificila.

4.   Starea de depresie este o stare negativa greu de suportat in sine, unde totul poate fi resimtit ca fiind coplesitor. Ca urmare, pe cat posibil, nu aduceti in prezent evenimente traumatizante sau generatoare de stres din trecut, acestea nu ar avea decat efectul de a amorsa stari negative, care ar mentine starea de disfunctionalitate in viitor.

5.  Nu uitati sa aveti grija in acelasi timp si de starea dvs. de bine si sanatate. Trebuie sa aveti grija de dvs. ca sa puteti fi de ajutor persoanei dragi aflate in suferinta. Aceasta grija include o alimentatie si odihna corespunzatoare, precum si resurse pe plan psihoemotional care sa va ofere si dvs. sustinerea de care aveti nevoie. Este necesar sa simtiti ca aveti alaturi si alti membri ai familiei, prieteni sau colegi.

Depresia poate sa apara din diverse motive si poate fi cauzata de mai multi factori – contextuali (un eveniment recent marcant, o pierdere semnificativa, un istoric familial traumatizant, o sarcina, etc), biologici sau relationali. Este o afectiune complexa si este nevoie de sustinerea unui specialist cu pregatire si experienta in domeniul sanatatii mintale, atat pentru persoana afectata, cat si pentru a va ajuta pe dvs. sa intelegeti particularitatile manifestarii tulburarii si modul cel mai potrivit in care puteti fi de ajutor.

Ca urmare, recomandarea este sa nu incercati sa fiti terapeut pentru persoana deprimata sau sa fortati persoana sa iasa din depresie indicandu-i ceea ce credeti dumneavoastra ca ar trebui sa faca pentru a scapa de depresie. Desi dvs. sunteti o resursa important atat pentru persoana deprimata cat si pentru specialistul care va avea grija de aceasta, cateodata este posibil ca perceptia dvs. sa fie umbrita de propriile trairi in relatia cu aceasta si sa se piarda din obiectivitate. Este de preferat sa o  incurajati sa vorbeasca mai degraba cu persoanele care au pregatire de specialitate si care inteleg dinamica psihicului si a tulburarilor psihice.

 Un articol de Beatrice Popescu, specialist Bellanima in psihoterapie cognitiv-comportamentala.

[blox_row][blox_column width=”1/1″ ][blox_button text=”Contacteaza-ne pentru a stabili o programare la doamna psiholog Beatrice Popescu.” link=”https://www.bellanima.ro/contact/” target=”_blank” button_type=”btn-primary” size=”btn-md” align=”left” animation=”none”/][/blox_column][/blox_row]

Suntem alături de tine

Specialiștii Bellanima te pot ajuta.

Programează o ședință online sau în cabinet

0731 151 153

Nu știi ce serviciu sau specialist se potrivește nevoii tale?

Spune-ne mai multe despre ce ai pe suflet.

  Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

  0731 151 153

  Luni – Vineri:
  09:00 – 20:00

  Newsletter

  Incepe aici
  close slider

  Ofertă promoțională

  Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


  Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

  La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


  Detalii Pachet