Participă la grupurile de suport și la workshopurile susținute de specialiștii Bellanima! Află mai multe aici.
Cine poate fi terapeut ABA, Bellanima

Terapeut ABA

Cum ajută un terapeut ABA?

Numeroase studii au dovedit eficiența intervenției ABA în tulburările din spectru autist; terapia ABA (terapia comportamentală aplicată sau analiza comportamentală aplicată) este, în esență, știința învățării și știința comportamentală. 

 

Cine poate fi terapeut ABA?

Cine aplică o astfel de terapie? Terapeuții ABA sau instructorii comportamentali, care se formează în analiză comportamentală, în a înțelege cum funcționează comportamentul și cum are loc procesul de învățare pentru copilul cu autism. Simplu spus, terapeuții ABA îi învață pe copii cum să învețe.

La noi în țară, pot fi terapeuți ABA specialiștii din domeniul sănătății mintale care au deja acreditare în alte domenii, cum ar fi psiholog, psihopedagog și asistent social. Într-adevăr, cei mai mulți dintre terapeuții ABA sunt absolvenți ai facultății de Psihologie, dar acest aspect nu este o regulă.

De menționat că cea mai înaltă formă de recunoaștere în domeniu este acreditarea ca analist comportamental internațional de către boardul BACB (Behavior Analyst Certification Board) din SUA.

În România, numărul terapeuților ABA neinstruiți corect a crescut și din cauza faptului că, de cele mai multe ori, părinții nu întreabă aspecte legate de pregătirea acestora, nu întreabă despre intervențiile anterioare și despre rezultatele obținute. În plus, părintele trebuie să se asigure că munca terapeutului la care merge copilul este supervizată de un analist comportamental, care oferă training terapeutului și monitorizează munca acestuia. 

 

Rolul unui terapeut ABA

În lucrul cu copilul cu autism, munca terapeutului ABA începe cu o evaluare, realizată sub îndrumarea analistului comportamental; în același timp, se formează o echipă compusă din terapeut/terapeuți, părinți, analist comportamental, toți contribuind la stabilierea obiectivelor. Analistul comportamental este cel care coordonează discuția cu toată echipa pentru a stabili prioritățile în intervenția copilului. Ulterior, printr-o intervenție individualizată și creativă, terapeutul îl ajută pe copil să își îmbunătățească abilitățile (sociale, de comunicare și de învățare). 

Terapeutul ABA va interveni și pentru menținerea comportamentelor dorite sau pozitive; el va ajuta copilul să transfere abilitățile învățate de la o situație la alta, să controleze situațiile care îl predispun la comportamente negative și să minimizeze comportamentele negative. 

Cele mai bune rezultate în lucrul cu un terapeut ABA apar atunci când intervenția se face înaintea vârstei de 4 ani, cu cel puțin 20 de ore de terapie pe săptămână. 

Profesia de terapeut ABA este una aparte, care îmbină psihologia și educația; în plus, un terapeut ABA este o persoană empatică și răbdătoare, două aspecte esențiale în lucrul cu copiii cu autism – tantrumurile pot fi comune în lucrul cu copiii, la fel și alte comportamente problematice. Focusul terapeutului este pe schimbarea comportamentală, nu pe schimbarea persoanei: comportamentele pozitive, plăcute, benefice sunt recompensate și încurajate în așa fel încât să devină un mod de viață. Terapeutul ABA ajută copilul cu autism să se adapteze la scenarii pe care acesta nu le poate înțelege.  

În același timp, un terapeut ABA este persoana care știe să se joace într-un mod util, deoarece intervenția include și joc imaginativ, jocuri de rol, de explorare, de etichetare a emoțiilor și altele. Prin joc și conversații semnificative cu un terapeut ABA, copilul învață să își aștepte rândul, învață și practică dialogul, exersează toleranța. Prin joc se creează nenumărate oportunități de învățare! 

Este bine de știut că terapeutul ABA este abilitat să intervină și în cazuri de leziuni cerebrale traumatice și în cazuri de diverse tulburări de dezvoltare. Pentru mai multe informații despre autism, terapia ABA și cine poate fi terapeut ABA, te așteptăm la o programare în clinică sau online.

Suntem alături de tine

Specialiștii Bellanima te pot ajuta.

Programează o ședință online sau în cabinet

0731 151 153

Nu știi ce serviciu sau specialist se potrivește nevoii tale?

Spune-ne mai multe despre ce ai pe suflet.

  Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

  0731 151 153

  Luni – Vineri:
  09:00 – 20:00

  Newsletter

  Incepe aici
  close slider

  Ofertă promoțională

  Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


  Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

  La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


  Detalii Pachet