Participă la grupurile de suport și la workshopurile susținute de specialiștii Bellanima! Află mai multe aici.
Sănătatea mintală în izolare, Bellanima

 

Viața fiecăruia dintre noi s-a schimbat. Lumea, pe cât de măreață și de necuprins ni se părea, de câteva săptămâni a devenit un loc închis. Viața însăși pare pusă pe pauză. Riscuri, izolare, distanțare socială, restricții – toate acestea compun tabloul în care ne regăsim cu toții în acest moment. Și ce facem în aceste condiții, ne lăsăm purtați de imaginație prin scenarii care mai de care mai sumbre sau luăm fiecare zi pe rând și încercăm să o trăim în termenii noștri?

Pandemia și restricțiile pe care le-a adus odată cu ea par să fie testul nostru suprem de reziliență fizică și psihologică. Împrejurările actuale ne îndeamnă să ne regândim prioritățile, să ne reorganizăm zilele, să căutăm noi sensuri. Așadar, cum ne organizăm viața pe perioada de izolare?

Iată și câteva răspunsuri:

Creăm și menținem o nouă rutină

Pentru că primul sentiment pe care îl avem este cel de îngrădire, este important să facem diferența între ce putem controla și ce nu. Ceea ce putem controla este reacția noastră în fața situației pe care o traversăm. Pentru că suntem înconjurați de multă incertitudine și nesiguranță, ne putem orienta eforturile înspre a controla micul nostru univers, cel de acasă: să ne compunem o nouă rutină. Să dăm o structură zilei, să avem program de trezire și de mese cunoscut de toți membrii familiei, să avem activități diverse – să citim, lucrăm, studiem, facem exerciții; ba chiar să includem activități noi, de care nu am avut timp până acum, orice ne stârnește curiozitatea și ne menține motivați. Aceste activități, oricât de mărunte ar părea, au un mare impact asupra dispoziției noastre generale. Pe măsură ce lucrurile se tot schimbă în jurul nostru, este important să creăm și să menținem o stare de normalitate, pe cât posibil.

Rămânem productivi și conectați

Dacă lucrăm de acasă, ne amenajăm un spațiu de lucru; acest mic detaliu ne va reda sentimentul că suntem în control, că avem un scop, dar ne va permite și să ne retragem din acel spațiu pentru momentele de pauză. Dacă putem ajuta, căutăm sens în asta: este mare nevoie de solidaritate, sprijin pentru grupurile de persoane mai afectate, astfel că ne putem implica în tot felul de inițiative civice. Rămânem conectați la realitate, dar în termenii dictați de noi.

De asemenea, această perioadă poate fi folosită pentru a avea apeluri mai lungi, mai sincere cu cei dragi. Putem folosi această perioadă pentru a îmbunătăți unele relații, iar pe altele să le consolidăm. Poate că ne simțim mai vulnerabili în aceste zile, dar nu mai slabi. Suntem propriul nostru exemplu de curaj, așa cum ceilalți sunt propriul lor exemplu de curaj. De-a lungul timpului am trecut prin atâtea încercări, obstacole, perioade grele, unele aproape de nesuportat. Prezentul este martorul faptului că am reușit să trecem peste toate. Trăim conștient și cu intenție.

Putem folosi în avantajul nostru timpul petrecut acasă. Putem face o evaluare a progresului personal, a etapei de viață în care ne regăsim, a valorilor noastre, practicând astfel și o igienă mintală, pe lângă cea fizică. Da, contextul nu este ideal, nu în aceste condiții ne-am dorit timp mai mult pentru noi și pentru cei dragi. Însă, de multe ori, oamenii învață și progresează în momentele grele. În acele momente sunt capabili să găsească în ei resurse nebănuite. Și doar atunci când suntem conștienți de emoțiile noastre le putem gestiona – așadar, atunci când ne simțim îngrijorați, temători, debusolați sau confuzi, să ne dăm spațiul și timpul pentru a simți și înțelege aceste emoții. Putem pune în balanță în ce măsură ceea ce simțim este o reacție firească, în ce măsură ne depășește sau ne blochează. Iar în cazul în care simțim că avem nevoie de ajutor, să nu ezităm să îl cerem, specialiștii în sănătate mintală sunt la un telefon sau un click distanță.

Articol de Cristina Glomnicu, editor de specialitate în cadrul Centrului Medical Bellanima

Dacă dorești informații personalizate pentru situația ta, apasă aici pentru a contacta specialiștii Centrului Medical Bellanima.

Fondat în anul 2013 ca primul centru medical din România dedicat tratării depresiei şi tulburărilor asociate, Centrul Medical Bellanima pune astăzi la dispoziţia clienţilor săi experienţa şi cunoştinţele unei echipe de specialişti din domeniul psihiatriei, psihologiei clinice și psihoterapiei pentru diagnosticarea şi tratarea, în mod integrat si pluridisciplinar, unei arii vaste de tulburări şi probleme psihice, pentru toate grupele de vârstă.

 

Suntem alături de tine

Specialiștii Bellanima te pot ajuta.

Programează o ședință online sau în cabinet

0731 151 153

Nu știi ce serviciu sau specialist se potrivește nevoii tale?

Spune-ne mai multe despre ce ai pe suflet.

  Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

  0731 151 153

  Luni – Vineri:
  09:00 – 20:00

  Newsletter

  Incepe aici
  close slider

  Ofertă promoțională

  Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


  Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

  La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


  Detalii Pachet