Ești aici pentru că te întrebi dacă ai ADHD? Află mai multe despre programul nostru pentru ADHD la adulți.

Pentru cei mai multi dintre oameni, inceputul lunii septembrie, sfarsitul vacantelor, este o perioada mai mult decat incarcata. Sedinte peste sedinte, definitivare de proiecte, demararea de proiecte noi si toate astea dupa o perioada in care ai incercat sa te relaxezi. Chiar daca ai reusit sau nu.

„La nivelul simtului comun, vacanta este un eveniment foarte dorit si foarte idealizat, pentru ca, desi este impamantenita ideea ca este o perioada de maxima relaxare, in realitate vacanta intra in top 50 al celor mai stresante evenimente de viata. De obicei in primele zile de vacanta nu reusim sa ne decuplam de ritmul anterior si de aceea cele 5 – 7 zile de vacanta, cum sunt standard luate zilele libere, nu sunt chiar suficiente. Ideal ar fi doua saptamani legate pentru a simti beneficiile unei vacante.
Se poate intampla ca in unele situatii, in mod paradoxal si aparent inexplicabil, dupa cateva zile de relaxare, cand totul pare minunat, sa apara efecte neasteptate, cand pot avea loc asa zise somatizari, adica tensiuni de natura intrapsihica ce se manifesta corporal”, a explicat psihologul Viorel Nedelcu.

E firesc sa ai o perioada mai grea la revenirea din concediu. Dar daca, intoarcerea la munca  ti se pare un supliciu, ar trebui sa reevaluezi jobul pe care il ai. Este posibil sa nu fii in locul potrivit, la momentul potrivit, iar din aceasta cauza pot aparea dezamagire, frustrare si neimplinire in mod perpetuu. Nimic bun pentru evolutia ta profesionala.  Este aceasta perioada grea, in care este posibil sa fii trist si sa tanjesti dupa plaja, o depresie?

“A vorbi despre depresie dupa vacanta este putin exagerat. Vorbim mai degraba despre un concept devalorizat pentru ca este uzitat in exces si nepotrivit.

A vorbi despre nostalgie, parere de rau, lipsa de chef este cu siguranta mult mai potrivit si mai adaptat contextului. Da, poate ca este vorba despre pierderea unui sentiment de libertate, a unei stari de bine, iar reintrarea in ritm implica re-inregimentare, subordonare, recunoasterea autoritatii, adica a unor aspecte care dintotdeauna au fost, sunt si vor fi constrangatoare, care ne displac. Intr-un sens psihodinamic, vacanta este o perioada in care functionam dupa principiul placerii, iar revenirea la job presupune o functionare dupa principiul realitatii”, a mai spus psihologul de la Centrul Medical Bellanima.

Depinde de fiecare sa isi regasesca ritmul propriu. Este insa recomandat sa faci delicat trecerea de la vacanta la toamna gri. Din punct de vedere profesional, este foarte important sa eviti procrastinarea. Nu lasa pe maine ce poti face azi, oricat de neplacute ti-ar fi lucrurile. Stii dosarul ala pe care il tii in sertar din iunie? E cazul sa te apuci de el. Cu cat vei amana mai mult momentul, cu atat apasarea va deveni mai mare si nu ai nevoie de inca un element care sa iti afecteze moralul in aceasta perioada a anului.

Desi este recomandat sa te desprinzi total de serviciu in vacanta, multi oameni reflecteaza la jobul pe care il au. Ce pot schimba, cum pot fi mai buni, mai eficienti? De cele mai multe ori, obiectivele pe care ni le fixam atunci cand venim din vacanta sunt dintre cele mai glorioase. Este important sa fii realist, sa iti propui lucruri realizabile, masurabile si iti poti anunta si colegii ce hotarari ai luat. Te-ar putea ajuta si, mai mult, te-ar putea motiva sa te tii de cuvant. Pentru ca, de cele mai multe ori, un angajament public creeaza o anumita vigilenta externa, benefica indeplinirii obiectivelor.

Iti poti propune si sa ai o revenire la birou slow. Stai la o cafea cu colegii si povestiti ce ati facut in vacanta, fixati-va obiective comune, nu va aruncati direct in munca. Cat despre statul la cafea, il poti aplica si in viata privata. Inca este cald afara, chiar daca zilele au inceput sa se scurteze. Profita ca sa iti petreci timpul cu prietenii si familia in aer liber, chiar si daca este vorba despre o iesire la terasa, miercuri seara.

Dar cum te pregatesti totusi, practic, pentru prima zi de serviciu de dupa vacanta?. Pentru cei mai multi dintre noi, prima zi este intr-o luni. Daca este insa 1 septembrie, anul acesta in mijlocul saptamanii, deci vei ateriza in mijlocul efervescentei. Cu o seara inainte de a merge la birou, poti suna un coleg pe care sa il intrebi care este atmosfera. Programeaza-ti doar doua trei lucruri de facut, printre care poti trece si o intalnire cu seful, cat sa il anunti ca ai venit si, de ce nu, sa faceti un scurt bilant al lucrurilor care trebuie facute.

Iar daca te inspaimanta sutele de mail-uri care te asteapta (in situatia in care n-ai stat lipit de smartphone in vacanta), te invatam si cum sa le triezi. Fa-ti trei foldere: de rezolvat in 24-48 de ore, de rezolvat saptamana asta,  nu e urgent. Citeste-ti mailurile in mai multe reprize, in pachete de 50-100, de preferat dimineata, cand ajungi. Nu e obligatoriu sa le citesti pe toate intr-o singura zi, dar nici nu e indicat sa le stergi pe toate. Ia, asadar, fiecare mail in parte, pune-l in dosarul de care apartine si, desigur, fa-ti o lista de prioritati.

[blox_row][blox_column width=”1/1″ ][blox_button text=”Pentru a beneficia de servicii integrate de psihologie clinica, psihoterapie si psihiatrie va puteti programa folosind datele de contact.” link=”https://www.bellanima.ro/contact/” target=”_blank” button_type=”btn-primary” size=”btn-md” align=”left” animation=”none”/][/blox_column][/blox_row]

Material publicat pe site-ul Cariere Online.

Programează o ședință online sau în cabinet

0374 554 340

Spune-ne mai multe despre ce te preocupă.

Identificăm soluția potrivită pentru tine și te contactăm în curând.

    Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

    0374 554 340

    Luni – Vineri:
    09:00 – 20:00

    Newsletter

    Incepe aici
    close slider

    Ofertă promoțională

    Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


    Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

    La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


    Detalii Pachet