

Te-ai simțit vreodată epuizat, lipsit de energie și de motivație, mai ales la locul de muncă? S-ar putea să fie vorba de sindromul burnout.
Burnout-ul reprezintă epuizarea profesională, resimțită atât la nivel psihic, cât și fizic. Se manifestă ca o stare de oboseală cronică și apare cel mai frecvent în rândul celor care au profesii cu multă responsabilitate, care presupun interacțiune constantă cu diverse tipologii umane. Burnout-ul poate să apară însă și în alte medii de muncă, în urma unor așteptări nerealiste și a volumului intens de muncă, dar și în viața personală. Atunci când intervin elemente perturbatoare, care pun presiune și induc stres, se declanșează sindromul burnout sau epuizarea profesională.
Descris pentru prima dată în anii ’70, sindromul burnout înglobează o serie de manifestări psihice și fizice la indivizi care nu au un istoric de afecțiuni psihiatrice sau tulburări de comportament. Burnout-ul sau oboseala cronică se instalează atunci când există o discrepanță între așteptările și cerințele unui angajator față de descrierea propriu-zisă a postului respectiv. Într-un astfel de scenariu, angajatul simte multă presiune și mult stres, devine iritat și „nu se mai simte în largul lui”.
Sindromul burnout nu este recunoscut ca o afecțiune medicală, însă, este inclus în a 11-a Clasificare statistică internațională a bolilor și a problemelor de sănătate înrudite (ICD-11) ca un fenomen ocupațional. Burnout-ul este „un sindrom conceptualizat ca un rezultat al stresului cronic la locul de munca care nu este gestionat corect”. Este oboseala cronică și insatisfacția pe care le simțim atunci când volumul de muncă depășește fișa postului.
Dacă te simți stresat, iritat sau furios la locul de munca, pune-ți întrebările de mai jos, iar dacă răspunsul este “Da” la majoritatea dintre ele, sunt șanse mari să suferi de burnout.
Dacă te regăsești în aceste stări și emoții, recomandăm discuția cu un specialist din cadrul Centrului Medical Bellanima, care să te ajute să identifici problemele și blocajele cu care te confrunți, dar mai ales soluțiile.
Dacă observi schimbări la nivelul stării tale de spirit, te simți epuizat psihic și fizic și îți pui întrebarea dacă ceea ce experimentezi este depresie, nu ignora semnele. Burnout-ul poate avea consecințe precum:
Sindromul burnout este cât se poate de serios și deseori el reprezintă anticamera depresiei. Există câteva strategii simple și eficiente de a face față burnout-ului, pe care fiecare le poate adopta într-o perioadă profesională dificilă:
Înainte de a apela la un gest extrem, precum părăsirea locului de muncă, încearcă să-ți identifici sursa de nemulțumire, singur sau cu ajutorul unui psihoterapeut. Cu ajutorul unui specialist vei putea să înțelegi mai bine situația în care te afli, să-ți identifici prioritățile și țelurile profesionale și să găsești soluții pentru a ieși din situația care provoacă sindromul burnout.
Identifică-ți disconfortul și fă primul pas pentru a-l lăsa în urmă, la Centrul Medical Bellanima.
Dacă dorești informații personalizate pentru situația ta, apasă aici pentru a contacta specialiștii Centrului Medical Bellanima.Fondat în anul 2013 ca primul centru medical din România dedicat tratării depresiei şi tulburărilor asociate, Centrul Medical Bellanima pune astăzi la dispoziţia clienţilor săi experienţa şi cunoştinţele unei echipe de specialişti din domeniul psihiatriei, psihologiei clinice și psihoterapiei pentru diagnosticarea şi tratarea, în mod integrat si pluridisciplinar, unei arii vaste de tulburări şi probleme psihice, pentru toate grupele de vârstă.
Share: