Participă la grupurile de suport și la workshopurile susținute de specialiștii Bellanima! Află mai multe aici.

Inferioritate

Complexul de inferioritate se refera la un set de atitudini, reprezentari si comportamente care sunt expresii, mai mult sau mai putin deghizate, ale sentimentului de inferioritate. Altfel spus, sunt acele trairi pe care le avem dintr-o lipsa a sentimentului de valoare personala asociata cu incertitudinea, indoiala si ideea de a fi sub un standard acceptat si care, in unele cazuri fericite, ne determina sa ne mobilizam si sa adoptam comportamente prin care sa supracompensam pentru a depasi sentimentul de inferioritate.

Sentimentul de inferioritate este unul comun si, de cele mai multe ori, devine factor motivational pentru dezvoltarea unor abilitati noi, fiind o modalitate de a depasi sentimentul de inadecvare.

Copiii foarte criticati sau hiperprotejati, adulti complexati

Complexul de inferioritate isi are radacinile in copilarie, cultivat involuntar sau din ignoranta de figurile importante din viata noastra, printr-o atitudine descurajanta sau prin adoptarea constanta a unei atitudini critice. Copiii expusi unor astfel de situatii vor cauta mai tarziu in permanenta aprobarea celorlalti si se vor simti neajutorati la orice incercare de a face ceva pe cont propriu.

La fel de bine, sentimentul de inferioritate este susceptibil sa apara si in cazul copiilor care sunt hiperprotejati, unde totul este foarte bine pentru ei si nu trebuie sa incerce nimic pe cont propriu. Odata ce trebuie sa se desprinda de acest context protector, devin brusc neajutorati si neadaptati. La adulti, sentimentul de inferioritate se poate instaura treptat in urma unor esecuri repetate, gestionate deficitar.

Cei mai expusi in dezvoltarea unui complex de inferioritate sunt cei care, in primul rand, au o istorie personala marcata de descurajari constante, au o incredere si o stima de sine scazuta. De asemenea, au inregistrat simptome depresive asociate cu factori externi care tin de un statut social nesatisfacator aspiratiilor proprii si de nereusita profesionala.

Cum ne revenim daca suntem in aceasta situatie

Cea mai buna metoda de a depasi complexul de inferioritate este „abordarea frontala”, prin punerea in situatii care sa duca la confruntarea cu acest complex. Confruntarea trebuie sa fie insotita de cautarea si intelegerea cauzelor din istoria personala care l-au generat, alaturi de un specialist psiholog. Nu este o abordare comoda, dar este pragmatica si poate da rezultate.

Depasirea sentimentelor de inferioritate necesita timp, dar, odata initiat, acest proces poate duce la transformarea complexului intr-un set de calitati. Suportul si incurajarea sunt absolut necesare si produc efecte pozitive in acest demers.

Pentru a afla mai multe despre felul in care specialistii Bellanima te pot ajuta in recapatarea increderii in sine, te invitam sa vizitezi pagina Centrului nostru pentru Adulti, iar pentru informatii legate de programari, poti sa ne contactezi folosind datele de contact.

Un articol de Viorel Nedelcu, psiholog clinician si psihoterapeut in cadrul Centrului Medical Bellanima. Viorel are la baza o formare extensiva in psihoterapia psihanalitica si o experienta de peste 10 ani in practicarea  aceastei metode terapeutice. Intre 2011 si 2015 a urmat o formare de lunga durata la Romanian-Dutch Foundation for Psychoanalytical Psychotherapy.

[blox_row][blox_column width=”1/1″ ][blox_button text=”Contacteaza-ne pentru a stabili o programare la domnul psiholog Viorel Nedelcu.” link=”https://www.bellanima.ro/contact/” target=”_blank” button_type=”btn-primary” size=”btn-md” align=”left” animation=”none”/][/blox_column][/blox_row]

Material publicat pe site-ul FarmaciaTa.ro

Suntem alături de tine

Specialiștii Bellanima te pot ajuta.

Programează o ședință online sau în cabinet

0731 151 153

Nu știi ce serviciu sau specialist se potrivește nevoii tale?

Spune-ne mai multe despre ce ai pe suflet.

  Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

  0731 151 153

  Luni – Vineri:
  09:00 – 20:00

  Newsletter

  Incepe aici
  close slider

  Ofertă promoțională

  Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


  Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

  La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


  Detalii Pachet