Ești aici pentru că te întrebi dacă ai ADHD? Află mai multe despre programul nostru pentru ADHD la adulți.

De Ziua Europeana Anti-Depresie 2016, Simona Radu-Rauta, medic primar psihiatru si psihoterapeut, si Viorel Nedelcu, psiholog clinician si psihoterapeut in cadrul Centrului Medical Bellanima, au vorbit despre lucrurile cu care se confruntă cei afectati de depresie si cum pot fi ei sprijiniti de cei dragi.

Participantii au aflat ce trebuie sa stie pentru a ajuta, care sunt nevoile lor si cum sa aiba grija de ei insisi pe parcursul drumului spre mai bine.

 

Care este incidenta acestei boli?

  • Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 1 din 15 persoane din Europa trece, anual, printr-un episod depresiv major. Daca sunt luate în calcul si anxietatea si toate formele de depresie, se ajunge la o prevalenta de 4 din 15 persoane.
  • Conform European Depression Association (EDA), 1 din 10 persoane din Uniunea Europeana este afectata de un episod depresiv major de-a lungul vietii.
  • Conform Institutului de Management si Statistica Medicala, aproximativ 12% dintre romani sufera, la un moment dat în viata, un episod depresiv major.

Care sunt cele mai des întalnite mituri despre depresie?

Depresia nu este cu adevarat o boala. Depresia este o afecțiune medicala grava, dar care inca este confundata cu tristetea sau cu o pasa proasta. In realitate, depresia se evidentiaza si prin modificari biologice la nivelul creierului, care indica niveluri anormale de activitate.

Refugiul in munca invinge depresia. Unii oameni au tendinta de a da curs acestui mit si li se pare seducatoare ideea ca daca te refugiezi in munca, te vei simti mai bine. In realitate, munca poate fi un refugiu pentru unele stari negative, dar in nici un caz nu invinge depresia.

A vorbi despre depresie inseamna a inrautati lucrurile. In general, suntem sfatuiti sa nu vorbim despre problemele noastre. Insa exista dovezi ca discutiile cu persoane specializate pot ameliora lucrurile. Diferite tipuri de psihoterapie ajuta la tratarea depresiei prin abordarea unor modele de gandire, a sentimentelor negative, aspecte inconstiente sau probleme de relatie. Primul pas este de a vorbi cu un/o persoana specializata.

Doar persoanele foarte deprimate sau cele ce se gandesc la sinucidere au nevoie de tratament. In cazul unei depresii gestionate deficitar sinuciderea poate sa apara brusc si ca atare, metinerea sub control a bolii este esențiala. Tratamentele medicamentoase pot reduce semnificativ simptomele, chiar daca nu intotdeuna de la primul tratament prescris. Combinarea medicației cu psihoterapia ofera rezultate superioare.

Tratamentul cu antidepresive ma face dependent si ma transforma intr-o leguma. Unele antidepresive sunt mai bine tolerate decat altele, insa cele de generatie noua nu dau dependenta, iar posibilele efectele secundare sunt la un nivel redus.

 

Ce pot face apartinatorii?
• Intelegeti fenomenul, documentati-va, solicitati consiliere, cautati grupuri de support;
• Delimitati-va de ideile, gandurile, sentimentele lui, dar nu de el ca om;
• Nu faceti comparatii de genul “altora le merge mai rau decat tie” sau “ai tot ce iti trebuie”;
• Fiti constient ca realitatea lui/ei este diferita;
• Acceptati modul diferit în care percepe realitatea, dar nu in sensul de a-l tolera, ci de a-i intelege suferinta;
• Pot oferi suport, rabdare, timp;
• Nu va asteptati la rezultate rapide;
• Acceptati ca acum ii merge rau, dar subliniati ca starea se poate schimba, pentru ca este o boala tratabila.

 

Programează o ședință online sau în cabinet

0374 554 340

Spune-ne mai multe despre ce te preocupă.

Identificăm soluția potrivită pentru tine și te contactăm în curând.

    Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

    0374 554 340

    Luni – Vineri:
    09:00 – 20:00

    Newsletter

    Incepe aici
    close slider

    Ofertă promoțională

    Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


    Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

    La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


    Detalii Pachet