Participă la grupurile de suport și la workshopurile susținute de specialiștii Bellanima! Află mai multe aici.
psiholog-cu-un-pacient

psiholog-cu-un-pacient

Să te decizi să mergi la psiholog nu este ușor dacă nu știi la ce să te aștepți și dacă nu ești pregătit să primești ajutor. Majoritatea oamenilor se simt la un moment dat în viața lor extenuați și depășiți de o problemă. Un psiholog și terapia propusă de acesta pot ajuta prin furnizarea sprijinului necesar de a depăși o situație dificilă. 

Când ai nevoie de un psiholog?

Fiecare persoană își trăiește emoțiile diferit, iar motivația de a începe o terapie este una personală, de cele mai multe ori având legătură cu sentimentul de “a nu mai face față” unei situații sau cu nevoia de a recăpăta controlul asupra unui aspect de viață. 

Un psiholog poate fi de ajutor în situații precum:

 • Nevoia de a înțelege mai bine și de a gestiona emoții sau probleme care par să nu mai fie ținute sub control;
 • Probleme relaționale (de cuplu, de familie sau colegiale);
 • Gestionarea unor situații dificile precum un divorț, pierderea sau schimbarea unui loc de muncă sau decesul unei persoane apropiate;
 • Abuzul de substanțe halucinogene sau de alcool;
 • Stress emotional, burnout, depresie sau anxietate.

În astfel de situații, psihologul devine un facilitator pentru procesul de auto-cunoaștere și de vindecare. În funcție de tipul de terapie ales de fiecare persoană în parte, psihoterapia este un proces ce presupune restructurare (terapie expresivă) sau este o cale de a învăța modalități de adaptare mai structurate și mai coerente pentru a gestiona gânduri/experiențe/trăiri care pot reprezenta pericole (terapie cognitiv-comportamentală). 

La ce să te aștepți când începi terapia cu un psiholog

În cele mai multe cazuri, când cineva alege să înceapă o formă de terapie, nu vine la prima ședință cu un set de așteptări explicit formulate. Majoritatea celor care trec pragul psihologului pentru prima oară nu știu la ce să se aștepte; știu doar că au nevoie de ajutor. Ei își doresc ca odată cu începerea unui demers terapeutic, să se amelioreze sau să dispară simptomele pe care le manifestă, altfel spus, să li se diminueze suferința. Oamenii doresc să aibă mai mult control asupra stărilor care simt că îi copleșesc. De asemenea, se așteaptă ca acest proces să le aducă mai multă claritate în felul în care se înțeleg pe ei înșiși, cu alte cuvinte, să înțeleagă ce stă la baza suferinței lor, ce semnificație au simptomele lor, ce determină păstrarea anumitor relații sau comportamente nocive care îi pun în pericol sau ce anume din ei declanșează atitudini pe care le consideră nepotrivite. 

Cum alegi un psiholog potrivit ție?

Alegerea unui psiholog depinde de natura și intensitatea problemei pe care fiecare client dorește să o adreseze, de concepția sa asupra bolii sau de modul în care este exprimată și tolerată suferința psihică. 

Recomandarea unei metode trebuie să țină seama și de obiectivele terapeutice, altfel spus, care sunt așteptările clientului cu privire la tratament, cât de mult își dorește o schimbare, cât de motivat este, care este disponibilitatea sa de a investi în terapie (timp, energie și alte resurse), precum și care sunt obstacolele interne sau externe care l-ar putea împiedica în acest demers. 

În alegerea unui tip de psihoterapie se ține cont și de structura și funcționarea psihică a persoanei, de capacitate sa de a fi în contact cu trăirile interne, de capacitatea de simbolizare, capacitatea de a stabili relații. Nu în ultimul rând, ca în toate relațiile, este nevoie și de o potrivire cu terapeutul, ceea ce presupune, în multe situații, o alegere care scapă controlului conștient.

Evaluare psihologică preliminară

Centrul Medical Bellanima pune la dispoziție serviciul de evaluare psihologică preliminară, în urma căruia fiecare persoană primește o recomandare pentru un anumit tip de terapie, în funcție de necesitățile identificate împreună cu psihologul clinician. Evaluarea psihologică preliminară se desfășoară în 2 etape:

 1. În prima etapă, clientul completează o serie de chestionare de autoevaluare a stării, care au scopul de a surprinde percepția asupra experienței emoționale curente, precum și a vieții sale în general;
 2. În a doua etapă, după ce psihologul clinician face interpretarea răspunsurilor din chestionare, are loc o discuție de tip interviu în care psihologul aprofundează problema cu care se confruntă clientul și contextul apariției simptomelor prezente, precum și istoricul personal și medical.

La finalul acestei ședințe, psihologul clinician va transmite concluziile sale, va identifica tipul de terapie necesar și va face o recomandare către cel mai potrivit terapeut.

Dacă ești într-un impas personal, din care ai impresia că nu știi să ieși, vino la Centrul Medical Bellanima, unde, în urma unei evaluări psihologice preliminare, vom știi să te îndrumăm spre tipul de terapie de care ai nevoie. 

Fondat în anul 2013 ca primul centru medical din România dedicat tratării depresiei şi tulburărilor asociate, Centrul Medical Bellanima pune astăzi la dispoziţia clienţilor săi experienţa şi cunoştinţele unei echipe de specialişti din domeniul psihiatriei, psihologiei clinice și psihoterapiei pentru diagnosticarea şi tratarea, în mod integrat și pluridisciplinar, unei arii vaste de tulburări şi probleme psihice, pentru toate grupele de vârstă.

Suntem alături de tine

Specialiștii Bellanima te pot ajuta.

Programează o ședință online sau în cabinet

0731 151 153

Nu știi ce serviciu sau specialist se potrivește nevoii tale?

Spune-ne mai multe despre ce ai pe suflet.

  Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

  0731 151 153

  Luni – Vineri:
  09:00 – 20:00

  Newsletter

  Incepe aici
  close slider

  Ofertă promoțională

  Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


  Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

  La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


  Detalii Pachet