Participă la grupurile de suport și la workshopurile susținute de specialiștii Bellanima! Află mai multe aici.
sănătatea-mintală

Anul 2020 ne-a pus la încercare pe fiecare dintre noi, iar perioadele de izolare și distanțarea socială ne-au pus în fața unui subiect extrem de important: „ce facem pentru sănătatea mintală?” Adevarul este că stresul legat de siguranța noastră și a celor apropiați a fost accentuat de reducerea drastică a interacțiunilor noastre interumane.

Ce înseamnă sănătatea mintală?

Atunci când vorbim de sănătatea mintală sau de sănătate psihică vorbim despre bunăstarea generală a modului în care gândim, ne controlăm sentimentele și ne comportăm. Uneori ne confruntăm cu anomalii, tulburări majore în ceea ce privește funcționarea psihicului nostru și este necesar să vorbim deschis despre acest subiect cu cei apropiați și cu specialiștii. O tulburare mintală apare atunci când tiparele de comportament sau raționare cauzează suferință sau perturbă capacitatea unei persoane de a funcționa.

O tulburare de sănătate mintală ne poate afecta capacitatea de a:

 • Menține relațiile personale sau de familie;
 • Funcționa în diferite contexte sociale;
 • Îndeplini sarcinile/rolurile la serviciu sau la școală;
 • Participa la activități sociale cu diferite grade de importanță.

Trebuie precizat faptul că limitele în care ne putem defini sănătatea mintală variază de la o cultură la alta și anumite acțiuni, credințe și atitudini pot părea nesănătoase în funcție de context. Cu toate acestea, specialiștii au experiența necesară astfel încât sfaturile și terapiile lor să ia în calcul acest aspect.

Semne care sugerează afectarea sănătății mintale

Sănătatea psihicului nostru poate fi afectată de către o gamă largă de afecțiuni și factori externi/interni, dar, în general, ar trebui să cerem ajutorul celor din jur când observăm:

 • Modificări semnificative ale personalității;
 • Senzație de tensiune interioară și tulburări în programul activităților zilnice sau de somn;
 • Senzație de deconectare sau retragere de la orice interacțiune socială;
 • Anxietate excesivă;
 • Tristețe prelungită, depresie sau apatie;
 • Gânduri sau declarații despre sinucidere sau vătămarea altora;
 • Utilizare incorectă sau chiar abuz de substanțe;
 • Modificări extreme ale dispoziției;
 • Supărare excesivă, ostilitate sau comportament violent.

Când să ne facem griji pentru sănătatea mintală? 

Este indicat să avem aceeași atitudine atunci când vorbim despre sănătatea mintală ca și în cazul sănătății fizice, ceea ce înseamnă că ar trebui să fim mereu atenți și să practicăm prevenția. În plus, este important să adăugăm o atenție suplimentară sănătății psihice în perioadele caracterizate de un stres crescut. Anul 2020 a reușit să fie extrem de stresant, dar, în mod obișnuit ar trebui să acordăm mai multă atenție psihicului nostru atunci când avem perioade extrem de agitate la muncă, școală sau în relația cu partenerul sau familia.

La ce să fim atenți când este vorba despre sănătatea mintală?

Sănătatea mintală a fost, pentru o perioadă lungă de timp, un subiect tabu în societatea românească. Din fericire, odată cu trecerea timpului, lucrurile par a merge într-o direcție mai bună. Informațiile legate de sănătatea psihică sunt disponibile pe scară largă prin intermediul rețelelor sociale, ceea ce ne permite să avem grijă de noi și de cei apropiați.
La fel ca în cazul bolilor care ar putea să ne afecteze fizic, este important să fim atenți la la anomaliile și la schimbările legate de starea de spirit, la oboseala continuă sau anxietățile care s-au dezvoltat. La fel de important este să extindem această grijă și către cei din jurul nostru, deoarece există unele detalii care ar putea să fie trecute cu vederea de către o persoană, dar care ar putea fi semnalate sau chiar remediate prin apartenența la un grup.

Sfaturi și recomandări de la medicul specialist

Atunci când vorbim de potențiale probleme de sănătate, prevenția se dovedește a fi cea mai importantă, fiind esențial să ținem cont de următoarele recomandări:

 • Să fim deschiși în ceea ce privește fricile, anxietățile, depresia, dar și bucuriile și pasiunile noastre. În acest fel putem fi conștienți de ceea ce simțim și putem primi ajutor de la cei din jur dacă ne aflăm în pericol.
 • Să fim activi. Exercițiile fizice regulate ne pot spori stima de sine și ne pot ajuta să ne concentrăm, să dormim mai bine și să avem o stare generală mai bună. Activitatea fizică ajută la menținerea sănătății creierului și a celorlalte organe vitale și reprezintă, de asemenea, un beneficiu semnificativ pentru îmbunătățirea sănătății mintale.
 • O dietă echilibrată. Creierul are nevoie de un amestec de nutrienți pentru a rămâne sănătos și pentru a funcționa bine, la fel ca celelalte organe din corpul nostru. O dietă echilibrată este benefică pentru sănătatea fizică dar și pentru sănătatea mintală.
 • Legăturile sociale. Menținerea relațiilor cu familia și prietenii se dovedește foarte importantă pentru sănătatea noastră psihică, iar cu ajutorul tehnologiei putem face acest lucru chiar și dacă suntem izolați.
 • Să luăm pauze. O schimbare de decor sau o schimbare de ritm este bună pentru sănătatea mintală. În acest caz poate fi o pauză de cinci minute de la sarcinile domestice, o pauză de prânz de o jumătate de oră la serviciu sau un weekend explorând un oraș nou. Câteva minute pot fi suficiente pentru a ne reduce stresul și a stabili un ritm care să nu ne epuizeze.
 • O igiena bună a somnului. Un program regulat de adormire și trezire, fără mese consistente, expunere la lumina albastră, jocuri video sau mâncat în pat imediat înainte de culcare.

Atunci când „vorbim despre sănătatea mintală, este important să știm că nu suntem singuri. Familia, prietenii, specialiștii, dar și alte persoane care au trecut sau care trec prin aceleași probleme ne pot ajuta să atingem o stare de echilibru”. 

Dacă ești într-un impas personal, din care ai impresia că nu știi să ieși, vino la Centrul Medical Bellanima unde, în urma unei evaluări psihologice preliminare, vom ști să te îndrumăm spre tipul de terapie de care ai nevoie.  

Fondat în anul 2013 ca primul centru medical din România dedicat tratării depresiei şi tulburărilor asociate, Centrul Medical Bellanima pune astăzi la dispoziţia clienţilor săi experienţa şi cunoştinţele unei echipe de specialişti din domeniul psihiatriei, psihologiei clinice și psihoterapiei pentru diagnosticarea şi tratarea, în mod integrat și pluridisciplinar, unei arii vaste de tulburări şi probleme psihice, pentru toate grupele de vârstă.

Suntem alături de tine

Specialiștii Bellanima te pot ajuta.

Programează o ședință online sau în cabinet

0731 151 153

Nu știi ce serviciu sau specialist se potrivește nevoii tale?

Spune-ne mai multe despre ce ai pe suflet.

  Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

  0731 151 153

  Luni – Vineri:
  09:00 – 20:00

  Newsletter

  Incepe aici
  close slider

  Ofertă promoțională

  Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


  Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

  La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


  Detalii Pachet