Am lansat grupuri libere de discuții despre psihologie și stare de bine, pentru adulți și adolescenți. Înscrie-te aici.
terapia- prin-vorbe

Terapia – de ce este importantă și cum poate ajuta?

Terapia – de ce este importantă și cum poate ajuta?

Psihoterapia sau terapia prin cuvinte a intrat în viețile noastre de peste un secol și reprezintă o formă de tratament pentru îmbunătățirea sănătății psihice și emoționale.
Terapia ne ajută să depășim traume și suferințe din trecut, în timp ce ne oferă abilități noi pentru a face față diverselor situații de viață. În același timp, ședințele de terapie ne oferă sprijin ca să ne definim țelurile și să ne clarificăm cine suntem și cine vrem să devenim.

De ce este importantă terapia?  

Prin ședințele de terapie, ajungem să înțelegem cum ne-au transformat evenimentele din trecut. În același timp, beneficiile terapiei variază, de la îmbunătățirea modului în care comunicăm și ne exprimăm, până la îmbunătățirea calității vieții în general. 

Terapia este cel puțin la fel de eficientă precum sunt și medicamentele în tratarea unor tulburări precum depresia, tulburarea bipolară, anxietatea și tulburarea de stres post-traumatic. 

Prin a merge la terapeut, învățăm să comunicăm ceea ce gândim și simțim, dându-ne voie să fim vulnerabilila început, acest sentiment poate crea disconfort. La urma urmei, vulnerabilitate este sensibilitatea care provine din trecutul sau din contexte curente ale vieții noastre. De îndată ce privim în față vulnerabilitățile, odată ce le discutăm și le înțelegem rolul și sursa, vom ajunge să le folosim în favoarea noastră. În același timp, prin terapie învățăm să nu mai comunicăm ca formă de reacție la cuvintele celor din jur. Învățăm să creăm un spațiu până să oferim o reacție la un stimul anume. De multe ori, atunci când o persoană ne spune lucruri jignitoare sau dureroase, instinctul este să răspundem la fel. Terapia ne învață să avem răbdare în comunicare și să dialogăm în moduri mai constructive. Învățăm să răspundem, nu să reacționăm.

Cum te ajută terapia?

Se întâmplă ca, în viața de zi cu zi, să nu avem cu cine să vorbim deschis despre anumite probleme și situații sau prietenii care ne ascultă să nu ne înțeleagă sau să nu înțeleagă cum tolerăm o situație anume. Și în aceste situații ajută terapia. Terapia ne oferă un loc – locul unde ne putem exprima deschis și fără rețineri. Locul unde vom găsi înțelegere din partea terapeutului de a vorbi despre dificultăți și de a le depăși în ritmul nostru.

Mai mult, poate că în viața de zi cu zi nu ne oferim timpul necesar pentru a discuta și a analiza ce simțim sau cum ne-am simțit în ultima perioadă. Terapia ne oferă ocazia de a ne confrunta sentimentele. În viețile noastre se întâmplă multe, aflăm multe informații și știri, au loc schimbări de situație chiar și de la oră la oră. Atenția ne este atrasă în foarte multe direcții. În această rapiditate a vieții, nu mai găsim timpul necesar să stăm cu sentimentele noastre, să le procesăm, să le discutăm, să vedem ce efecte au asupra sănătății noastre. Ședințele de psihoterapie ne oferă momentul ca să facem toate aceste lucruri, fără să mai fim distrași.

Terapia prin vorbe 

Terapia ne dă sau ne redă vocea. În cadrul ședințelor de terapie putem enunța cu voce tare îngrijorările pe care le avem. Actul acesta este, în sine, terapeutic. Să externalizăm gândurile copleșitoare reprezintă un act eliberator, care creează spațiu pentru alte gânduri mai constructive, mai productive. 

Odată ce enunțăm gândurile și temerile, putem identifica tipare de gândire. Cum anume? Procesul mintal este ca un râu, mereu în mișcare. Dacă nu suntem conștienți de această mișcare continuă, “curenții” ne vor purta prin tot felul de scenarii repetitive care ne blochează. În timp, ajungem să fim atât de consumați și atrași în propriile gânduri, încât simțim că nu mai avem control asupra lor. Și vom cădea pradă schimbărilor de dispoziție și comportamentelor impulsive. Terapia, prin intermediul terapeutului, ne ajută să observăm procesul mintal și să identificăm tiparele de gândire și cum se reflectă ele în deciziile pe care le luăm și în acțiunile noastre. Acest spirit de observație, odată dezvoltat și exersat, ne dă ocazia să nu mai repetăm obiceiuri neproductive care ne afectau relațiile și sănătatea.

Cunoșterea de sine prin terapie

Prin terapie aflăm lucruri despre noi. Prin dialogul cu terapeutul și prin relația terapeutică dezvoltată, reușim să completăm traseul dintre noi și ceea ce ne înconjoară. Vom identifica ceea ce știm și noi și ceilalți despre noi, vom dezvălui ce știm despre noi iar celorlalți le este necunoscut, vom descoperi ce lucruri văd ceilalți la noi dar ne sunt necunoscute și, poate și mai interesant, vom scoate la iveală lucruri neștiute nici de ceilalți, nici de noi. Zone oarbe ale personalității noastre vor fi aduse la suprafață.

Claritate

Terapia ne oferă claritate, precum o lupă dezvăluie detaliile unei imagini. Terapia reprezintă educația despre propria persoană și spațiul de explorare. Ne ajută să facem legătura dintre un eveniment și reacția noastră, ne ajută să conștientizăm impactul gândurilor și emoțiilor noastre asupra sănătății și impactul pe care noi îl avem asupra celor din jur.

Terapia ne ajută să intrăm și să ieșim din propria minte, să separăm ceea ce ne este benefic de ceea ce nu ne mai este de folos. Ne ajută să ne găsim echilibrul. Iar acest echilibru se va reflecta în relațiile noastre, prin liniștea și acceptarea pe care vom începe să le emanăm. Prin empatia pe care o vom simți față de noi și față de orice persoană care se confruntă cu anumite suferințe.

Dacă ești într-un impas personal, din care ai impresia că nu știi să ieși, vino la Centrul Medical Bellanima unde, în urma unei evaluări psihologice preliminare, vom ști să te îndrumăm spre tipul de terapie de care ai nevoie.  

Specialistul care te ajută pe acest subiect

Articol scris de Cristina Glomnicu, editor de specialitate în cadrul Centrului Medical Bellanima.

 

Programează o ședință online sau în cabinet

0374 554 340

Spune-ne mai multe despre ce te preocupă.

Identificăm soluția potrivită pentru tine și te contactăm în curând.

    Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

    0374 554 340

    Luni – Vineri:
    09:00 – 20:00

    Newsletter

    Incepe aici
    close slider

    Ofertă promoțională

    Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


    Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

    La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


    Detalii Pachet

    phone