Ești aici pentru că te întrebi dacă ai ADHD? Află mai multe despre programul nostru pentru ADHD la adulți.

Anxietatea este una dintre emoțiile fundamentale ale vieții, fără de care supravieturea și dezvoltarea umană nu pot fi concepute. Astfel, toți simțim anxietate, aceasta putând fi chiar un factor ce uneori ajută la mobilizarea resurselor în fața obstacolelor dificile. Cât de des și cât de intens simțim această emoție și ce mecanisme avem pentru a regla starea de anxietate, variază de la persoană la persoană. Cu toate acestea, atunci când ajunge la un nivel de intensitate sever pe o perioadă îndelungată, interferând cu capacitatea de a funcționa zilnic în mod satisfăcător, anxietatea se poate constitui într-una dintre cele mai des întâlnite tulburări – tulburarea de anxietate.

Tulburările de anxietate sunt caracterizate prin frică și îngrijorare constante și copleșitoare, trăiri care pot acapara toate resursele de energie vitală și modifică semnificativ cursul firesc al existenței noastre. Din fericire, cu tratament psihologic și/sau psihiatric adecvat, persoanele care suferă de anxietate pot reveni la o viață normală.

Anxietatea si depresia

Anxietatea și depresia sunt afecțiuni distincte, dar care pot coexista, alterna și se pot influența reciproc. De cele mai multe ori, anxietatea este cea care primează iar impactul acesteia asupra vieții poate duce la dezvoltarea simptomelor depresive. Perioadele de anxietate sunt caracterizate printr-un nivel ridicat de energie, pe când în depresie energia este mai degrabă scăzută. Similitudinea celor două afecțiuni rezidă în gândirea negativă asupra lucrurilor. În cei mai simpli termeni, când suntem anxioși ne gândim la ceva rău care se poate întâmpla și care poate duce la o deteriorare, pe când în depresie lucrurile sunt percepute ca mergând rău și nu ne putem gândi la nici o posibilă viitoare îmbunătățire.

Tipuri de tulburari de anxietate

Există mai multe tipuri de tulburări de anxietate printre care tulburarea de tip anxietate generalizată, tulburarea de stres posttraumatic, fobia, tulburarea obsesiv-compulsiva, tulburarea de panică sau tulburarea acută de stres. Deși manifestările comportamentale, impactul asupra vieții, și simptomele pot fi diferite pentru fiecare tip în parte, unele dintre cele mai des întâlnite în toate tulburările de anxietate sunt:

  • Panică, teamă, frică sau neliniște
  • Teamă de nu pierde controlul
  • Senzația de sufocare
  • Probleme de somn sau alimentație
  • Transpirația rece/caldă a mâinilor și a picioarelor
  • Dificultate de a respiră normal
  • Ritm accelerat al inimii
  • Incapacitatea de relaxare
  • Gură uscată
  • Amorțeala sau furnicături în mâini sau picioare
  • Greață
  • Tensiune musculară
  • Amețeală

Ce ar trebui sa fac pentru rezolvarea tulburarilor de anxietate?

Cauza exactă a tulburărilor de anxietate nu este cunoscută, dar, ca și în cazul altor tipuri de tulburări, acestea nu sunt simplul rezultat al unei vulnerabilități individuale sau a mediului înconjurător. Tulburările de anxietate sunt rezultatul complex al unei combinații de factori de mediu, personali, interpersonali și neurobiologici.

Este foarte important de reținut că, atunci când anxietatea devine o problemă zilnică pe o perioadă îndelungată de timp, adresându-vă cât mai repede unui specialist veți putea să preveniți înrăutățirea stării dvs. și impactul pe care această îl poate avea pe plan socio-profesional, personal și relațional.

Dacă banuiți că suferiți de anxietate sau medicul dvs. curant v-a recomandat să vă adresați unui psiholog, psihiatru sau psihoterapeut, starea de rău nefiind motivată de o afecțiune fizică, apelați cu încredere la un specialist. Psihiatrii și psihologii clinicieni utilizează interviuri și instrumente de diagnoză adecvate pentru evaluarea unei posibile tulburări de anxietate. În cadrul acestei evaluări se iau în calcul intensitatea și durata simptomelor, inclusiv impactul acestora asupra funcționării zilnice, precum și posibilii factorii cauzatori. Tipul tulburării de anxietate poate fi atunci stabilit și poate fi inițiat un plan de intervenție psihoterapeutică și/sau psihofarmacologica pentru o recuperare cât mai rapidă și mai satisfăcătoare.

In cadrul Centrului Medical Bellanima, tratamentul anxietății depinde de tipul de tulburare diagnosticat, dar, de cele mai multe ori, există recomandarea uneia sau mai multor tipuri de intervenții:

  • Psihoterapia individuală -€“ specialistul vă ajută să abordați partea emoțională a tulburării care vă afectează, prin înțelegerea și elaborarea dificultăților emoționale și vă va susține pe tot parcursul procesului terapeutic să realizați schimbările necesare în viață dumneavoastră pentru o stare psihică și fizică mai bună. Terapia cognitiv-comportamentală este un anume tip de psihoterapie indviduala în care veți învață cum să recunoașteți, înțelegeți și să schimbați tiparele de gândire și comportamentele care provoacă și întrețin starea de anxietate.
  • Medicație -€“ în funcție de severitatea simptomelor, medicamentele pot fi utilizate temporar, pentru a reduce impactul starilor negative, permițând astfel abordarea dimensiunilor emoțională și cognitivă prin intermediul psihoterapiei. Este neapărat necesar ca medicamentele să fie utilzate numai sub supravegherea atentă a medicului psihiatru.

Un articol de Oana Georgescu, psiholog clinician şi psihoterapeut în cadrul Centrului Medical Bellanima.

Programează o ședință online sau în cabinet

0374 554 340

Spune-ne mai multe despre ce te preocupă.

Identificăm soluția potrivită pentru tine și te contactăm în curând.

    Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

    0374 554 340

    Luni – Vineri:
    09:00 – 20:00

    Newsletter

    Incepe aici
    close slider

    Ofertă promoțională

    Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


    Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

    La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


    Detalii Pachet