Am lansat grupuri libere de discuții despre psihologie și stare de bine, pentru adulți și adolescenți. Înscrie-te aici.
Atacurile de panică se vindecă cu tratament adecvat

Psihoterapia ca formă de tratament pentru atacurile de panică

Psihoterapia ca formă de tratament pentru atacurile de panică

Psihoterapia este prima linie de tratament pentru atacurile de panică și tulburarea de panică. Diferența dintre cele două constă în frecvența atacurilor de panică, îngrijorarea constantă privind apariția unui nou atac de panică și comportamentul de evitare pe care o persoană îl adoptă pentru a preveni un nou atac de panică (evitarea unei anumite activități, a unui loc anume). 

Tratament pentru atacuri de panică 

Deoarece un atac de panică se resimte foarte mult la nivel corporal (prin palpitații ale inimii, transpirație, senzația de dificultate în respirație sau de sufocare, greață, senzație de amețeală și altele), tendința este aceea de a recurge la medicamente care să stopeze aceste simptome. Dar efectele secundare ale medicamentelor pentru atacuri de panică pot fi cel puțin la fel de inconfortabile: 

În același timp, dacă luăm medicamente pentru atacuri de panică (antidepresive, anxiolitice), rezultatele apar după câteva săptămâni de administrare, iar când tratamentul este întrerupt prea devreme, atacurile de panică reapar.

Spre deosebire de medicamente pentru atacuri de panică, psihoterapia, ca formă de tratament pentru atacurile de panică, explorează sursa apariției acestora. Iar cercetările curente indică faptul că cea mai eficientă formă de tratament pentru atacurile de panică este terapia cognitiv-comportamentală (CBT). Pe lângă eficiența dovedită, numărul de ședințe de care este nevoie pentru ca rezultatele să apară este între 12-16, semnificativ mai mic decât în cazul altor abordări psihoterapeutice. Totodată, prin terapia cognitiv-comportamentală beneficiile se mențin pe termen mediu și lung. 

Cum funcționează terapia CBT pentru tratamentul atacurilor de panică? 

Această abordare terapeutică propune moduri noi de gândire, de comportament și de a reacționa la stările pe care le avem înaintea, în timpul și după atacul de panică. Ne învață că stările trăite nu ne fac rău cu adevărat, astfel că învățăm să tolerăm simptomele resimțite și să fim în control. Focusul tratamentului pentru atacurile de panică este pe gândurile și comportamentele iraționale și dăunătoare care contribuie la persistența simptomelor. Ca tehnici folosite în tratamentul atacurilor de panică, terapia CBT recurge la mai multe, printre care:

Tehnici de relaxare 

Acestea se învață din primele ședințe deoarece persoana vine în terapie cu multă tensiune acumulată în corp; se învață tehnici de relaxare musculară prin controlul respirației.

Restructurare cognitivă 

Pentru conștientizarea acelor gânduri care provoacă și mențin atacurile de panică și înlocuirea lor cu unele echilibrate.

Mindfulness 

O formă de tratament pentru atacurile de panică, tehnică de meditație ce încurajează trăirea stărilor neplăcute fără a reacționa negativ față de acestea.

Terapie prin expunere 

Prin expunerea, într-un mediu sigur, la situațiile pe care persoana a ajuns să le evite; astfel, se confruntă acele temeri și credințe care au ajuns să fie asociate cu atacurile de panică. Astfel, atacurile de panică se vindecă. 

Reducerea nivelului de stres

Atacurile de panică pot deveni mai frecvente în perioadele stresante; prin terapia CBT, se învață modalități mai calme de a reacționa la diferite situații și, totodată, modalități de a reduce stresul inutil.

Pe lângă această formă de tratament pentru atacurile de panică, terapia de grup are, de asemenea, beneficii: prin apartenența la un grup sau comunitate de oameni care se confruntă cu aceeași problemă, prin povești împărtășite și prin ocazia de a te lăsa inspirat de soluțiile găsite de alte persoane.

Atacurile de panică se vindecă. Specialiștii Bellanima au experiență în tratamentul atacurilor de panică și vă pot ajuta să preluați controlul asupra corpului și gândurilor dumneavoastră. Pentru mai multe detalii, ne puteți contacta aici.

Specialistul care te ajută pe acest subiect

Articol de Cristina Glomnicu, editor de specialitate în cadrul Centrului Medical Bellanima. 

Programează o ședință online sau în cabinet

0374 554 340

Spune-ne mai multe despre ce te preocupă.

Identificăm soluția potrivită pentru tine și te contactăm în curând.

    Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

    0374 554 340

    Luni – Vineri:
    09:00 – 20:00

    Newsletter

    Incepe aici
    close slider

    Ofertă promoțională

    Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


    Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

    La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


    Detalii Pachet

    phone