Tratament ADHD adulți, Bellanima

Tratament ADHD adulți, Bellanima

Tulburarea cu deficit de atenție/hiperactivitate sau ADHD provoacă dificultăți la nivel de concentrare, de atenție și controlul impulsurilor. Ca urmare, calitatea vieții persoanei cu ADHD este afectată, mai ales viața profesională și relațiile sale (prin prezența conflictelor și a interacțiunilor negative cu ceilalți, conform DSM-V). Pentru a ajunge la tratamentul adecvat pentru ADHD la adulți, este important să înțelegem simptomele, dar și abilitățile și provocările persoanei. 

Spre deosebire de un copil cu diagnostic de ADHD, adultul cu ADHD are un nivel de hiperactivitate mai redus, dar se confruntă în continuare cu dificultăți în a respecta anumite direcții și recomandări, dificultăți în a reține informații, dificultăți de concentrare și de organizare a activităților, probleme în a termina o activitate în termenul limită stabilit, probleme cu memoria, cu reglarea emoțională și altele. 

Cum se pune un diagnostic de ADHD unui adult? 

Specialiștii în sănătatea mintală sunt în măsură să pună un diagnostic de ADHD: pe de o parte, psihologul sau psihoterapeutul, un specialist în sănătate mintală format în a evalua și trata tulburările mintale de dezvoltare, de învățare și de comportament; pe de altă parte, psihiatrul, specialist în sănătate mintală cu pregătire medicală.

Pentru a ajunge la răspunsuri, specialiștii intervievează, în primă fază, persoana și încearcă să afle cât mai multe informații despre istoricul său medical, psihic și de dezvoltare. Întrebările vizează următoarele aspecte:

 • persoana prezintă simptome continue de lipsă de atenție, hiperactivitate sau impulsivitate?
 • aceste simptome afectează profund și într-o manieră negativă funcționarea zilnică a persoanei?
 • simptomele au apărut înaintea vârstei de 12 ani?
 • simptomele se manifestă în medii diverse (acasă și la serviciu, spre exemplu)?
 • simptomele ar putea fi mai bine explicate de altă tulburare sau altă cauză?

Totodată, specialiștii aplică scale psihologice, teste de memorie și de atenție, teste care evaluează nivelul funcționării executive (măsurarea abilității de planificare și a capacității de luare de decizii), teste de orientare spațială. Informațiile obținute la toate aceste întrebări și teste vor indica abilitățile și provocările persoanei și vor constitui punctul de plecare pentru tratamentul personalizat ADHD pentru adulți.

Tipuri de tratament pentru ADHD la adulți 

Tratamentul pentru ADHD la adulți este unul multimodal, adică este o combinație de tratament farmacologic și psihoterapie, completată, în funcție de caz, de programe educaționale și de grupuri de suport. Totodată, psihoeducația contează foarte mult în tratamentul ADHD.

Cele mai prescrise medicamente pentru tratamentul ADHD pentru adulți sunt stimulantele: acestea acționează prin stimularea cantității de dopamină și noradrenalină din creier. Acești neurotransmițători contribuie la menținerea nivelului de atenție și la un proces de gândire mai puțin dominat de impulsuri. Medicii psihiatri pot prescrie și non-stimulante, care ajută la îmbunătățirea concentrării și atenției și la reducerea impulsivității (doar că efectul acestora apare mai lent decât în cazul stimulantelor). 

Cele mai bune rezultate apar ca urmare a unui plan de tratament ce include și medicamente, și strategii învățate în ședințele de psihoterapie.

Studiile menționează terapia cognitiv-comportamentală (CBT) ca fiind cea mai potrivită abordare pentru adulții cu un diagnostic de ADHD. În cadrul ședințelor de CBT, clientul învață mai multe despre tulburare și despre efectele pe care aceasta le produce, deprinde strategii de organizare, planificare și de managementul timpului (prioritizare, listă de activități, stabilirea de obiective realiste), strategii de reducere a distragerilor și de creștere a intervalului de atenție, strategii de încurajare a gândirii realiste și raționale (mai ales pentru situațiile deosebit de stresante).

În tratamentul ADHD pentru adulți, specialiștii pot recomanda și participarea la grupuri de suport: acestea oferă un spațiu unde persoanele împărtășesc ceea ce trăiesc și simt, creează un sentiment de apartenență și oferă acces la diverse strategii de a controla simptomele de ADHD. 

În întreaga lume sunt milioane de persoane diagnosticate cu ADHD. Iar modalitatea eficientă de abordare a acestei tulburări este aceea de a căuta ajutor specializat, nu de a lăsa simptomele să preia controlul. Specialiștii în sănătate mintală au experiență în a prescrie și ghida tratamentul corect și, totodată, au calificarea și răbdarea de a fi aproape la fiecare pas. 

Dacă ai nevoie de tratament ADHD pentru adulți, te așteptăm la Centrul Bellanima

Articol de Cristina Glomnicu, editor de specialitate în cadrul Centrului Medical Bellanima. 

Suntem alături de tine

Specialiștii Bellanima te pot ajuta.

Programează o ședință online sau în cabinet

0731 151 153

Nu știi ce serviciu sau specialist se potrivește nevoii tale?

Spune-ne mai multe despre ce ai pe suflet.

  Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

  0731 151 153

  Luni – Vineri:
  09:00 – 20:00

  Newsletter

  Incepe aici
  close slider

  Ofertă promoțională

  Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


  Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

  La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


  Detalii Pachet