Teoria atașamentului și principalele stiluri de atașament

Există 4 stiluri de atașament

Există 4 stiluri de atașament

Stilurile de atașament reprezintă modul în care fiecare persoană relaționează cu o altă persoană, în cadrul unei relații. Teoria atașamentului a fost dezvoltată pentru prima dată de către psihologul Mary Ainsworth și psihiatrul John Bowlby, în anii ’50, vizând relația dintre copilul mic și primii săi aparținători. Mai târziu, în anii ’80, psihologii Cindy Hazan și Phillip Shaver au început să aplice teoria atașamentului și în relațiile romantice. 

Ce este teoria atașamentului?

Potrivit autorilor teoriei, stilurile de atașament se conturează și se dezvoltă în timpul copilăriei, ca urmare a relației acestuia cu primele persoane în grija cărora se află. 

Specialiștii arată că stilurile de atașament se formează în primul an de viață, la vârsta de 7-11 luni, fiind determinate de modul în care primii îngrijitori ai copilului (în cele mai multe cazuri, părinții) răspund nevoilor emoționale ale acestuia, atunci când experimentează situații stresante. 

Calitatea primei legături emoționale stabile din viața copilului, sau, dimpotrivă, a primei legături emoționale instabile, inconsistente, îi influențează dezvoltarea ulterioară, precum și modul în care viitorul adult va accepta, sau va reacționa, în fața diferitelor pierderi, precum și comportamentul său în relații. 

În esență, stilul de atașament al adultului va oglindi dinamica din relația pe care acesta a avut-o în copilărie cu părinții/aparținătorii săi.

Deși relațiile timpurii cu părinții își pun amprenta asupra dezvoltării ulterioare a atașamentului la vârsta adultă, există, totuși, posibilitatea de transformare a unui stil de atașament insecurizant într-un atașament sigur. Această îmbunătățire se realizează în cazul în care adultul respectiv se află într-o relație de încredere (de cuplu sau de altă natură), în care se simte apreciat, înțeles și acceptat. Psihoterapia oferă un astfel de cadru pentru dobândirea unui stil de atașament sigur, întrucât terapeutul este deschis și prezent emoțional, este receptiv la nevoile clientului și oferă empatie, apreciere și acceptare necondiționată. Prin experiențele emoționale trăite pe parcursul terapiei, clientul reușește să modifice modul în care se percepe pe sine și pe cei din jur, dobândind, totodată, un atașament sigur”, Natalia Constantinescu, psihoterapeut Bellanima.

Patru stiluri de atașament

Potrivit teoreticienilor, atașamentul este de patru feluri principale, după cum urmează:

Atașamentul sigur (securizant)

Se referă la abilitatea unei persoane de a forma relații sănătoase, de a primi și de a oferi iubire. O persoană cu un atașament sigur poate avea încredere în ceilalți și este, ea însăși, de încredere. Acestor persoane nu le este deloc dificil să se apropie emoțional de cei din jur, nu se tem de intimitate și nu intră în panică atunci când partenerii lor, de exemplu, au nevoie de spațiu, sau doresc să petreacă timp separat. 

Persoanele cu atașament securizant pot să depindă, cu ușurință, de alții, fără să fie dependente în totalitate. În afară de acest tip de atașament, celelalte tipuri de atașament sunt cunoscute generic drept atașamente nesigure. 

Atașamentul anxios (preocupat)

Acest tip de atașament nesigur este foarte marcat de o teamă profundă de abandon. Persoanele care au un atașament de tip anxios sunt foarte nesigure în relațiile lor, au o nevoie permanentă de validare și se tem că ar putea să fie rănite și părăsite. 

Aceste persoane pot avea o nevoie exagerată de atenție de la partener, devenind anxioase în momentul în care acesta se îndepărtează, și se gândesc frecvent că partenerul nu le iubește suficient. 

Atașamentul evitant-respingător 

Este un tip de atașament nesigur, care are la bază o frică de intimitate. Persoanele care prezintă un astfel de atașament întâmpină greutăți în a se apropia de alți oameni, sau în a avea încredere în relații. Relațiile le dau o senzație de sufocare. Acest tip de atașament determină o persoană să ia distanță față de partener, să fie inaccesibilă emoțional într-o relație, să fie independentă și să se bazeze doar pe sine. 

Atașamentul evitant-temător

Acest tip de atașament este o combinație între tipul de atașament anxios și tipul de atașament evitant-respingător. Persoanele care au acest tip de atașament au o nevoie puternică de afecțiune dar, totodată, doresc să o evite cu orice preț.

Mai mult decât atât, oamenii cu un atașament evitant-temător sunt refractari, când vine vorba despre dezvoltarea unei relații romantice apropiate, dar, pe de altă parte, doresc foarte mult să se simtă iubiți de către ceilalți. Dintre toate stilurile de atașament, acesta este cel mai rar.

Dacă vrei să știi mai multe despre stilurile de atașament și impactul pe care acestea îl au în viața ta și în relațiile cu ceilalți, o discuție cu un psiholog de la Bellanima ar putea să te ajute foarte mult. Fă-ți o programare la Bellanima și vino să stăm de vorbă!

Lasa un comentariu

Incepe aici
close slider

Ofertă promoțională

Evaluare psihologica preliminara (2h) - 240 lei


Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


Detalii Pachet